Η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που συνεχίζει να πλήττει την ελληνική οικονομία είχε οδυνηρά αποτελέσματα τόσο στο μέτωπο της απασχόλησης όσο και σε εκείνο της «πραγματικής» οικονομίας. Η διαρκής ύφεση των τελευταίων ετών έχει άμεσο αντίκτυπο στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δυσμενέστατο περιβάλλον. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, στο σύνολο των ελληνικών εταιρειών, τα μεν κέρδη EBITDA επανέκαμψαν με θετικό πρόσημο το 2012 (ήταν αρνητικά το 2011), ωστόσο το τελικό καθαρό αποτέλεσμα (προ φόρου) παρέμεινε ζημιογόνο και το 2012. Σε αυτήν την ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία λαμβάνει μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες συνολικά πέτυχαν το 2012 αύξηση 44,3% στα κέρδη EBITDA, καθώς και αύξηση 4,5% στον κύκλο εργασιών τους.

Η εξέλιξη της κερδοφορίας των εταιρειών της έκδοσης είναι, λοιπόν, σαφέστατα θετικότερη σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών. Βέβαια οι συνθήκες ύφεσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια επηρέασαν αρνητικά και τις κερδοφόρες εταιρείες και ομίλους.

Χαρακτηριστικό της μεταβλητότητας της εποχής είναι ότι 132 εταιρείες της αντίστοιχης κατάταξης του 2011 δεν περιλαμβάνονται στην κατάταξη του 2012 και αντικαθιστώνται από άλλες επιχειρήσεις. Τέλος, το γεγονός ότι από τις 500 κερδοφόρες εταιρείες του 2012 μόνον 67 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι ενδεικτικό της μεγάλης προσπάθειας που απαιτείται ώστε να καταστεί πόλος έλξης των σημαντικότερων ελληνικών εταιρειών.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι οι κορυφαίες αυτές επιχειρήσεις με τις εντυπωσιακές επιδόσεις τους είναι άξιες συγχαρητηρίων και πρέπει να αποτελέσουν το πρότυπο και για τις λοιπές επιχειρήσεις της χώρας. Στις παρούσες συνθήκες, όπου η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται σταδιακά στις διεθνείς αγορές και η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην «πραγματική» οικονομία και η επάνοδος σε τροχιά ανάπτυξης. Σε αυτήν την προοπτική, οι κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειες τους, επιδεικνύοντας τόλμη και αποφασιστικότητα.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος είναι διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group