Αλλαγή ρόλου για τον ΕΟΠΥΥ προτείνει η Task Force στον υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την πρόταση, ο Ενιαίος Οργανισμός πρέπει να ενδυναμωθεί ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας με κατάργηση του διττού ρόλου ως «αγοραστή και παρόχου».

To πόρισμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ ο νέος ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν τον διαχωρισμό του ΕΟΠΥΥ από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας που διατηρεί (τα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ), τα οποία θα περάσουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες του ΕΣΥ.

Ο Ενιαίος Φορέας θα συνάπτει συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής περίθαλψης με κάθε τέτοια Υγειονομική Περιφέρεια ως «αγοραστής». Θα επιβλέπει την παροχή υπηρεσιών, την ποιότητα κλπ.

Κάθε ασφαλισμένος θα έχει οικογενειακό γιατρό και θα μπορεί να πηγαίνει στο νοσοκομείο μόνο με παραπεμπτικό από τον ίδιο. Θα εξαιρούνται χρόνιοι ασθενείς και πάσχοντες από συγκεκριμένα νοσήματα.

Προβλέπεται επίσης η λειτουργία Πολυϊατρείων και Κέντρων Υγείας σε 24ωρη βάση, που δεν θα ανήκουν σε ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ, αλλά σε έναν ενιαίο οργανισμό.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», από τις 550 δομές πρωτοβάθμιας υγείας (200 Κέντρα Υγείας και 350 μονάδες του ΕΟΠΥΥ) θα μείνουν περίπου 320, δηλαδή ένα ανά καλλικρατικό δήμο.

Για τη λειτουργία τους θα υπάρχει ένας «σφαιρικός προϋπολογισμός» ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής.

Όσο για το προσωπικό, η Task Force μιλά για αξιοποίηση των προοπτικών για κινητικότητα στο πλαίσιο της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.