Με τον αγιασμό ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, μίας από τις κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων, αφού οι βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2014 και το νέο νομοσχέδιο κατά της αντιρατσιστικής βίας. Σε επιφυλακή είχε τεθεί από νωρίς το προεδρείο για τυχόν προκλήσεις από πλευράς Χρυσής Αυγής. Ιδιαίτερα αυστηροί ήταν οι έλεγχοι στους καλεσμένους των βουλευτών της ΧΑ.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Σκύρου, Σεραφείμ, επικεφαλής μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τα θεωρεία της Βουλής ήταν κατάμεστα όχι μόνον από συγγενείς βουλευτών, αλλά και από πολλούς δημοσιογράφους ξένων Μέσων Ενημέρωσης με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Στα έδρανα βρέθηκαν τα 15 από τα 18 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, καθώς ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς και ο βουλευτής Εύβοιας Γιάννης Λαγός βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης στις φυλακές.

Σύσσωμο, παρέστη, το υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά. Στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης και αρκετοί βουλευτές.

Παρών και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Απούσα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Με το Σταυρό στο χέρι ο μητροπολίτης Σκύρου πλησίασε τον Αντώνη Σαμαρά, από την έδρα του προέδρου κατέβηκε ο Ευ.Μεϊμαράκης, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε δίπλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η νέα Σύνοδος της Ολομέλειας της Βουλής, θα είναι η δεύτερη Σύνοδος της 15ης περιόδου της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι ο πρώτος πλεονασματικός μετά τον αντίστοιχο του 2001.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διακοπής της καταβολής της αποζημίωσης στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, θέμα για το οποίο δεν υπήρξε ομοφωνία στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις του Προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη με εκπροσώπους των κομμάτων.

Τα πρώτα νομοσχέδια που πρόκειται να επεξεργαστεί η Ολομέλεια, αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αναμόρφωση του Μεταλλευτικού Κώδικα, επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων, την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας κ.ά..