Εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Αν και αναγνωρίζει τη δημοσιονομική πρόοδο και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο υπογραμμίζει πως τόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης, όσο και το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας είναι υπερμεγέθη.

«Θεωρούμε ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης παραμένουν αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου επιβεβαιώνουμε την αξιολόγησή μας Β-/Β για τη χώρα», αναφέρει η Standard & Poor’s σε ανακοίνωσή της.

«Το outlook για την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση είναι σταθερό, και ισορροπεί την άποψή μας για τη δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, σε σχέση με τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που συναντά στην προσπάθειά της να το κάνει», επισημαίνει ακόμη.

Αναμένει δε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2013 και κατά 1% το 2014, διότι τα διαθέσιμα εισοδήματα μειώνονται ως αποτέλεσμα της απώλειας θέσεων εργασίας, της μείωσης των μισθών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1%, το 2015, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.