Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 και 30, ώρα Ελλάδας, η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του Πολ Τόμσεν και του εκπροσώπου της Ελλάδος στο Ταμείο Θάνου Κατσάμπα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι αναλύσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Βγαίνοντας από το ΔΝΤ ο Πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους «ότι έγινε συζήτηση που πήγε καλά» και ότι «συζητήθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Η κ. Λαγκάρντ εξέδωσε ανακοίνωση, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον κ. Σαμαρά στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Είχα με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά μια παραγωγική συζήτηση σήμερα το απόγευμα σχετικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

»Τον επαίνεσα για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της στο σκέλος της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και τόνισα τη σημασία επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή ενός ισχυρού προϋπολογισμού του 2014 για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

»Τον διαβεβαίωσα ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο να παράσχει βοήθεια προς την Ελλάδα σε αυτή της την προσπάθεια».

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει επαφές με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας.

Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους CEO των εταιρειών Dow Chemical, IBM, Johnson and Johnson, AT &T, ADM, Honeywell, MAstercard, MacGrow Hill.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την εκδοτική ομάδα της Wall Street Journal και το απόγευμα θα παραβρεθεί στην εκδήλωση του Hellenic Initiative στην οποία θα παραστούν ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Την Ελλάδα στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Πάνος Τσακλόγλου.

Επενδυτικό σαφάρι

Την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός είχε επαφές με υπεύθυνους μεγάλων εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Μετά από τις συναντήσεις ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές θα υπάρξουν αρκετοί από τους συνομιλητές του που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.

Στις επαφές κυριάρχησε η συζήτηση για το γενικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ενώ οι υπεύθυνοι των εταιρειών ήταν ενημερωμένοι και έκαναν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και για το πώς πηγαίνει η συγκυβέρνηση με τον έναν μόνο πια κυβερνητικό εταίρο.

Ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνει σε όλους του τόνους ότι δεν θα γίνουν εκλογές, ενώ υπογραμμίζει ότι μετά την εκρίζωση της Χρυσής Αυγής προέχει η ασφάλεια των πολιτών και γι' αυτό ήδη έχουν αρχίσει επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Ομόνοια.

Θεωρεί δε ότι είναι λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά συνεχώς εκλογές και διαψεύδεται από τις μετρήσεις που δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν επιθυμεί προσφυγή στις κάλπες. Οι εκλογές θα είναι ενάντια στην προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση, έλεγε ο Πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι κατά τις χθεσινές του επαφές ο κ. Σαμαράς είχε αρχικά στρογγυλό τραπέζι το οποίο προλόγισε ο κ. Jeimi Daimon της JP Morgan και στο οποίο συμμετείχαν οι CEO 15 μεγάλων των εταιρειών:
-Από την JP Morgaν, mrs Joyce Chang επικεφαλής της παγκόσμιας ανάλυσης της εταιρείας. H JP Morgan έχει δημιουργήσει και τον δείκτη για τις αναδυόμενες αγορές
-Από την Blue Crest Capital, Nick Raley
-Eagle Vale Capital, Mark Vezinsky
-Emso partners εταιρεία fixed income της Sitigroup, Ignor Ragosky
-Fidelity, Hohn Carlson
-King Street Capital, Bryan Higgins
-Lazzard, Mrs Denis Simon
-Norgress Bank Investment (εταιρεία που διαχειρίζεται τα κρατικά κεφάλαια της Νορβηγίας), Knut Langholm
-NWI Management (που διαχειρίζεται περί τα 3,9 δις δολλάρια), Hary Harant
-Openhaimer funds, Sara Zervos
-OFR capital, Zozeh Daza
-Wellington Managment, James Vallone (η εταιρεία διαχειρίζεται περί τα 870 δις δολλάρια σε 50 χώρες).
-BTG Punctual, David Martin
Πάντα στο ίδιο πλαίσιο, είχε γεύμα σε κεντρικό εστιατόριο του Manhatan σε πριβέ αίθουσα στο οποίο συμμετείχαν:
-Goldman Cachs, Loyd Blackfein
-Canyon, Joshua Freedman
-Center Bridge, Mark Galogly
-Bic, Bruno Bic
-Black Rock, ο πρόεδρος Lary Fink (η εταιρεία διαχειρίζεται περί τα 3,72 τρισ. δολλάρια)
-Ο γνωστός John Polson o οποίος πέρα από τα 18 δις που διαχειρίζεται διαθέτει το 5% της Alpha Bank και το 5% της Τράπεζας Πειραιώς
-Thomson Reuters, James Smith
-Highbridge,Scot Capnic ( διαχειρίζεται περί τα 19 δισ.).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από