Στην ΑΕΚ αγωνίστηκαν παίκτες της αξίας των Νεστορίδη, Παπαϊωάννου, Μαύρου, Μανωλά, Μπάγιεβιτς, που οδήγησαν την ομάδα στους 4 της Ευρώπης, που πήραν πρωταθλήματα, και έκαναν περήφανους τις χιλιάδες των οπαδών της.

Ο θρυλικός «Νέστορας» και ο ασυναγώνιστος Μαύρος, μπορεί τώρα να βλέπουν την ΑΕΚ και να δακρύζουν. Ποιός το φανταζόταν πως θα κάνει ταξίδια στην άγονη γραμμή της Γ’ εθνικής; Κι όμως η ζωή τα φέρνει διαφορετικά – είναι σκληρή.

Τώρα η ΑΕΚ δεν έχει ποδοσφαιριστές του βεληνεκούς εκείνων, αλλά κάποιους άλλους που καλούνται να την οδηγήσουν από τη Γ’ εθνική ξανά στα μεγάλα σαλόνια και τις ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Το μόνο που θυμίζει στην Ένωση τα μεγαλεία της Σούπερ Λίγκας είναι το ΟΑΚΑ, το γήπεδο στο οποίο κάποτε ο Δικέφαλος υποδέχθηκε τη Μίλαν και άλλους ευρωπαϊκούς κολοσσούς. Ποια όμως θα είναι τα δρομολόγια που θα κάνουν εφέτος οι Κιτρινόμαυροι στα εκτός έδρας παιχνίδια; Οι προορισμοί άγνωστοι για τη μεγάλη ΑΕΚ, η οποία θα ταξιδέψει-μεταξύ άλλων- τέσσερις φορές στην Κρήτη! Και ίσως στη Νάξο (εφόσον ο Πανναξιακός δεν ζητήσει να αγωνιστεί σε άλλο γήπεδο. Ο 6ος όμιλος της Γ’ Εθνικής στον οποίο κληρώθηκε και ήδη αγωνίζεται η ΑΕΚ αποτελείται από 15 ομάδες. Από την Αθήνα και τον Πειραιά είναι 9 ομάδες, 4 από την Κρήτη και μία από τις Κυκλάδες. Ας δούμε όμως τον χάρτη με τους αντιπάλους της ΑΕΚ.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΑΟΑΝ). Αρκετοί από τους παίκτες και τους φιλάθλους του ΑΟΑΝ συμπαθούν την ΑΕΚ και δεν τον κρύβουν. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι θα της χαριστούν στους μεταξύ τους αγώνες. Πρόεδρος είναι ο Γιώργος Ψυλλάκης και προπονητής ο Νεκτάριος Στάθης. Ο ΑΟΑΝ είναι μία παρεΐστικη ομάδα στην οποία έμειναν αρκετοί παλιοί παίκτες και προστέθηκαν ταλέντα από τον νομό. Πρόσφατα έκλεισε χορηγία με ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία της Ρωσίας με παρουσία στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε 21 ακόμα χώρες.

ΕΡΜΗΣ ΖΩΝΙΑΝΩΝ: Στην πρώτη προπόνηση της ομάδας για την έναρξη της προετοιμασίας ο πρόεδρός της Γιάννης Κάββαλος είπε: «Και δέκα ΑΕΚ να είναι στον όμιλο, δεν φοβόμαστε. Αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία της ομάδας μας. Πρέπει να είμαστε όλοι μια οικογένεια, είναι δύσκολο αλλά έτσι πορευτήκαμε και πέρυσι». Συμμετέχει για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική, πέρυσι τερμάτισε 3ος στον Κρητικό Ομιλο.

ΗΡΟΔΟΤΟΣ: Η ομάδα της Νέας Αλικαρνασσού. Ιδρύθηκε το 1932 από τον πρόεδρο της κοινότητας Μιχάλη Ελευθεριάδη, τον γιατρό Μιχάλη Βελισσάριο, τον Δημήτρη Σκουρέλλο και άλλους αλικαρνασσιώτες πρόσφυγες. Μία χρονιά πριν από την επάνοδο στη Γ’ Εθνική τα σάρωσε όλα. Κύπελλο Ηρακλείου και Σούπερ Καπ.

ΠΑΟ ΚΡΟΥΣΩΝΑ: Ενισχύθηκε με έμπειρους παίκτες ενόψει της παρθενικής του εμφάνισης στη Γ’ Εθνική. Μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Κορδονούρης, θα αγωνιστεί στην ομάδα. Ο πρόεδρος Δημήτρης Πιτσικάκης (Κούτουλος, το παρατσούκλι) ανέλαβε εφέτος την ομάδα και είπε ότι η ο ΠΑΟ Κρουσώνα θα ανέβει σε 5 χρόνια στη Σούπερ Λίγκα. Προπονητής είναι ο Απόστολος Παπακώστας. Η ομάδα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια των μεταγραφών, αλλά αποκλείστηκε από το Κύπελλο αφού έχασε με 2-1 από τον ΑΟΑΝ.

ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ: Με έδρα το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, την πανέμορφη Νάξο, που μας θυμίζει παραλίες, διακοπές, την περίφημη πατάτα Νάξου και τη γραβιέρα της. Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που αγωνίστηκαν στην ΑΕΚ έχει γεννηθεί στη Νάξο. Ο Στέλιος Μανωλάς. Ο Πανναξιακός έχει έδρα τη Χώρα Νάξου, χρώματα κυανόλευκα και έμβλημα την γνωστή αρχαία Πορτάρα. Προπονητής είναι ένας γνωστός μας ο Γιώργος Βλαστός, παλιά δόξα του ΟΦΗ.

ΘΥΕΛΛΑ ΡΑΦΗΝΑΣ: Ο γυμναστής της ομάδας Μιχάλης Λεκίδης έφερε εφέτος το καλοκαίρι τον Γάλλο Ριμπέρ Πιρές, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Θύελλας και αγωνίστηκε σε έναν φιλικό αγώνα.

Με έδρα τη Ραφήνα, έναν από τους 100 δήμους των Αθηνών που όρισε ο Κλεισθένης με το όνομα Αραφήν. Αυτό το όνομα το πήρε από τον πρώτο της κυβερνήτη, τον Αραφήνα, ο οποίος ήταν ένας από τους 100 ήρωες της Αττικής. Η Ραφήνα απέχει από την Αθήνα περίπου 25 χλμ.

ΠΕΡΑΜΑΪΚΟΣ: Εναν γνώριμό της θα βρει αντίπαλο η ΑΕΚ. Τον μέχρι πρότινος προπονητή της δεύτερης ομάδας Ντανιέλ Μπατίστα, που είναι ο προπονητής. Ο ΑΠΟ Περαμαϊκός ιδρύθηκε το 1953. Ανεπίσημα, η ιστορία του ξεκινά τον Ιούλιο του 1952, όταν μια παρέα 14 παιδιών αποφάσισαν να ιδρύσουν μια ομάδα, αγοράζοντας την πρώτη εμφάνιση και την πρώτη μπάλα με το υστέρημα από το χαρτζιλίκι τους. «Νονός» της ομάδας ήταν ο Δημήτρης Κούταλης.

ΑΙΓΑΛΕΩ. Το 1940 η οικογένεια Ζαμπέτα μετακόμισε στο Αιγάλεω και από τη στιγμή εκείνη ο Ζαμπέτας απέκτησε έναν άρρηκτο δεσμό με την πόλη, της οποίας εμπνεύστηκε και χάρισε το προσωνύμιο Σίτι, κατά τη διάρκεια μια περιοδείας του στη Βρετανία. Το Αιγάλεω έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Α’ Εθνική, όπου αγωνιζόταν για 23 χρόνια, έχοντας μάλιστα πέντε συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας είναι ένας γνωστός μας ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα.

ΚΗΦΙΣΙΑ: Σαν παραμύθι μάλλον ακούγεται ότι η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει την Κηφισιά. Το Πάσχα του 1841 επισκέφθηκε την Κηφισιά ο μεγάλος δάσκαλος του παραμυθιού Χανς Κρίστιαν Αντερσεν (1805-1875). Ο Άντερσεν ασχολήθηκε και με την ποίηση ενώ συνέγραψε θεατρικά έργα και βιβλία με ταξιδιωτικές αναμνήσεις. Στο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» περιγράφει την Κηφισιά των μέσων του 19ου αιώνα και δείχνει εντυπωσιασμένος με έναν περίφημο πλάτανο, τα κλαδιά του οποίου σκίαζαν όλη σχεδόν την πλατεία του χωριού. Προφανώς πρόκειται για τον περίφημο πλάτανο που βρισκόταν στην ομώνυμη πλατεία και σήμερα αποτελεί για την πόλη παρελθόν.Η ποδοσφαιρική ομάδα έχει προπονητή τον Θωμά Γράφα.

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ: Από τα σπλάχνα της βγήκε το Φάντομ των ελληνικών γηπέδων, ο Νίκος Σαργκάνης, που άφησε το δικό του στίγμα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκεί έκανε το προπονητικό ντεμπούτο του ο Γιώργος Δώνης, την περίοδο 2003-2004, με πρόεδρο της ομάδας τον Κώστα Πηλαδάκη. Ο Ηλυσιακός έχει δημιουργήσει αρκετά ρεκόρ. Ενα απ’ αυτά έγινε την περίοδο 1973-74, όταν δεν δέχτηκε ούτε ένα γκολ στην έδρα του.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Είναι η δεύτερη ομάδα του Περιστερίου μετά τον Ατρόμητο. Ο δήμος συνιστά την πέμπτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη και μητροπολιτικό κέντρο των δυτικών προαστίων. Η ομάδα αγωνίζεται στη Δ’ Εθνική από την περίοδο 2009-2010 και βρέθηκε να συμμετέχει στη νέα Γ’ Εθνική μετά την κατάκτηση της 7ης θέσης στον 8ο όμιλο της Δ’ Εθνικής.

ΜΑΝΔΡΑΪΚΟΣ: Ο Παναγιώτης Στυλιανόπουλος, παλιά δόξα της ΑΕΚ, είναι ένας ποδοσφαιριστής που είχε φορέσει τη φανέλα του, όπως και ο Γιώργος Βαΐτσης του Ολυμπιακού. Η Μάνδρα είναι βιομηχανική περιοχή της Δυτικής Αττικής. Η περιοχή της Μάνδρας σήμερα είναι έντονα βιομηχανοποιημένη.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΡΗΣ: Με έδρα τη Βάρη, η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι περιβόητες ταβέρνες της, αλλά εκεί εδρεύει και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Η ομάδα συνδέεται με την ΑΕΚ, αφού τεχνικός διευθυντής της είναι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της, ο Γιώργος Φαμέλης. Στην αρχαιότητα η περιοχή της Βάρης αντιστοιχούσε στον Αττικό Δήμο Αναγυρούντος.

ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ: Μία ακόμα ομάδα της Ραφήνας, με κοινά χρώματα με την ΑΕΚ. Το κίτρινο και το μαύρο. Κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 ήρθαν στη Ραφήνα πολλοί κάτοικοι της Τρίγλιας της Μικράς Ασίας, οι περισσότεροι με πλοία του τριγλιανού εφοπλιστή Φίλιππου Καβουνίδη. Η Τρίγλια (σήμερα στα τουρκικά Zeytinbağı) είναι κωμόπολη της Προύσας, στον ιστορικό χώρο της Βιθυνίας, με 2.500 κατοίκους. Είναι η πατρίδα του μετέπειτα Μητροπολίτη Σμύρνης και εθνομάρτυρα Χρυσόστομου. Ο σύλλογος έχει μείνει στην ιστορία για την αντιστασιακή δράση του τα χρόνια της Κατοχής.