Το δικαστήριο του Μούρμανσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία, διέταξε την προσωρινή κράτηση για δύο μήνες επτά ακτιβιστών της Greenpeace και ενός φωτογράφου, οι οποίοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 15 χρόνια κάθειρξη για «πειρατεία», αφού επιχείρησαν να καταλάβουν μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου κατά τη διαμαρτυρία τους ανοικτά των ρωσικών ακτών στην Αρκτική.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να ορίσει εγγύηση για την απελευθέρωση των οκτώ ανδρών, που επέβαιναν μαζί με 22 ακόμη πρόσωπα στο παγοθραυστικό της Greenpeace Arctic Sunrise και πραγματοποίησαν μια διαμαρτυρία στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnaya.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την απόφαση του δικαστή να αρνηθεί να ορίσει εγγύηση», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Τζον Σάουβεν.

Μεταξύ των οκτώ ανδρών περιλαμβάνεται ο καπετάνιος του Arctic Sunrise, ο αμερικανός Πίτερ Γουίλκοξ, που ήταν επίσης ο κυβερνήτης του Rainbow Warrior, ενός άλλου πλοίου της μη κυβερνητικής οργάνωσης το οποίο βύθισαν το 1985 οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Παρόμοιες αποφάσεις λήφθηκαν σε βάρος ενός Πολωνού, δύο Νεοζηλανδών, ενός Καναδού και ενός Γάλλου. Λίγο νωρίτερα υπό κράτηση είχαν τεθεί και δύο Ρώσοι, ο φωτογράφος Ντένις Σινιάκοφ και ένας εκπρόσωπος της Greenpeace, ο Ρόμαν Ντολγκόφ.

Εξάλλου παρατάθηκε κατά 72 ώρες η προσωρινή κράτηση ενός εκπροσώπου της Greenpeace International, του σουηδού Ντμίτρι Λιτβίνοφ.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Έρευνας έχει χαρακτηρίσει τη διαμαρτυρία «επίθεση» και έχει ξεκινήσει έρευνα για «πειρατεία» εναντίον των μελών της μη κυβερνητικής οργάνωσης, κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 χρόνια.

Προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον των ακτιβιστών.

Tο πρωί της Πέμπτης η Επιτροπή Έρευνας είχε προειδοποιήσει ότι θα ζητούσε την προσωρινή κράτηση και των 30 μελών του παγοθραυστικού υπό σημαία Ολλανδίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας, τα μέλη του πληρώματος, που προέρχονται από 18 χώρες, θα μπορέσουν να φύγουν από τη Ρωσία, αν αφεθούν ελεύθερα.

Στο μεταξύ η υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται πολλοί ξένοι υπήκοοι, κινδυνεύει να μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.

Ήδη η Ολλανδία, επικαλούμενη το διεθνές ναυτικό δίκαιο, έχει ζητήσει από τις ρωσικές αρχές να αφήσουν ελεύθερο το πλήρωμα του Arctic Sunrise.

Εξάλλου η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει «σε νομική διαδικασία (κατά της κράτησης του πληρώματος) ακόμη και στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας», όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φρανς Τίμερμανς.

Σύμφωνα με την Greenpeace, οι γεωτρήσεις στην Αρκτική πραγματοποιούνται με επικίνδυνο, απαρχαιωμένο τεχνικό εξοπλισμό σε μία περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή, όπου υπάρχουν τρεις βιότοποι που προστατεύονται από τη ρωσική νομοθεσία. Η Gazprom σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή στην εξέδρα Prirazlomnaya το πρώτο τρίμηνο του 2014.