Σε μια δίνη αυτοκριτικής και αλληλοκατηγοριών έχει ρίξει τους γερμανούς Πρασίνους το απογοητευτικό 8,4% που απέσπασαν στις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής. Τη Δευτέρα το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα εκλέξει νέα ηγετική ομάδα στο συνέδριο που προγραμματίζει τον Νοέμβριο· και η συμπροεδρεύουσα Κλάουντια Ροτ δήλωσε ότι έπειτα από 13 χρόνια στα ηνία δεν θα διεκδικήσει ηγετική θέση.

Το παράδειγμα της Ροτ ακολούθησαν χθες δύο ακόμα ηγετικά στελέχη των Πρασίνων, ο Γιούργκεν Τριτίν, το κατεξοχήν πρόσωπό τους κατά την προεκλογική εκστρατεία, και η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρενάτε Κούναστ. Οι κριτικές είναι σφοδρές και ο Γιόσκα Φίσερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας την επταετία που οι Πράσινοι συγκυβέρνησαν με το SPD, αμείλικτος. «Μοιάζει σχεδόν σαν η σημερινή ηγεσία των Πρασίνων να έχει μεγαλώσει σε ηλικία αλλά όχι στο μυαλό», δήλωσε ο Φίσερ στο «Σπίγκελ». Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην έμφαση που έδωσαν προεκλογικά οι Πράσινοι στις αυξήσεις των φόρων για τους πλουσιότερους και στις κοινωνικές δαπάνες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Γκέρχαρντ Σρέντερ την επταετία 1998-2005 δήλωσε ότι η έμφαση σε μια «αριστερή πορεία» ήταν «μοιραίο λάθος».

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρώην συμπροεδρεύων του κόμματος Ράινχαρτ Μπούτικοφερ: «Η αποτυχία υποκίνησης μιας σοβαρής συζήτησης με την Καγκελάριο Μέρκελ αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της», δήλωσε, «της πρόσφερε απόλυτη πολιτική ηγεμονία» στο ζήτημα αυτό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Μπούτικοφερ επέκρινε τον Τριτίν ως φερέφωνο της αριστερής πτέρυγας των Πρασίνων. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν της αλλαγής ηγεσίας», σχολίασε.

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2009 οι Πράσινοι είχαν εξασφαλίσει το 10,7% των ψήφων. Την άνοιξη του 2011, μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, έφτασαν να συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις 23%, αφήνοντας στην τρίτη θέση το SPD. Σύντομα, όμως, τα ποσοστά τους άρχισαν να πέφτουν. Οχι μόνο διότι η Μέρκελ μπήκε στα χωράφια τους προαναγγέλλοντας τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και διότι το κόμμα ξέφυγε από τους παραδοσιακούς τομείς του –την οικολογία, την Ευρώπη, την εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων –συναρμολογώντας ένα προεκλογικό πρόγραμμα «βαρύ» σε κοινωνικά ζητήματα μαζί με μία δέσμευση αύξησης των φόρων καθώς και την πρόταση υιοθέτησης μίας χορτοφαγικής ημέρας την εβδομάδα στις γερμανικές καφετέριες.

«Αναπτύξαμε την εικόνα ενός δασκαλίστικου κόμματος, που ποτέ δεν θέλαμε», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Ενέργειας στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, με το προεκλογικό τους μανιφέστο οι Πράσινοι έδειχναν σαν να θέλουν να «διαφωτίσουν ηθικά την ανθρωπότητα». Στις εκλογές της Κυριακής, πάντως, δεν τους βοήθησε ούτε η αποκάλυψη που έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα ότι ο Τριτίν είχε οπισθογραφήσει πριν από 30 χρόνια αίτημα πτέρυγας του κόμματος να νομιμοποιηθεί το «συναινετικό σεξ με ανηλίκους». Ηταν και αυτός ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε ο επικεφαλής της CSU Χορστ Ζέεχοφερ για να αποκλείσει κάθε μετεκλογική συνεργασία μαζί τους.

«Διπλή αποτυχία»

Σύμφωνα με τον Γιόσκα Φίσερ, η ηγεσία των Πρασίνων «ακολούθησε μια στρατηγική που όχι μόνο απέτυχε να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους, αλλά απομάκρυνε πολλούς παλαιούς ψηφοφόρους».