Οι πληροφορίες που έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η Βιοχάλκο ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου και σύντομα και άλλοι εισηγμένοι βιομηχανικοί όμιλοι θα επέλεγαν τη μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό οδήγησαν την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξουν με τροπολογία της τελευταίας στιγμής και σε άσχετο με την κεφαλαιαγορά νομοσχέδιο τον νόμο για την έξοδο εταιρειών από το ΧΑ όταν αυτές απορροφούνται από άλλες εταιρείες.

Τα κριτήρια δυσκολεύουν αφού πλέον απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 95% των μετόχων από 67% για έναν τέτοιο εταιρικό μετασχηματισμό και σύσσωμη η επενδυτική κοινότητα κάνει λόγο για νόμο – τιμωρία στα σχέδια της διοίκησης της Βιοχάλκο, που έχει ως στόχο να περιορίσει ή ακόμα και να εξαλείψει το επικείμενο κύμα φυγής και άλλων επιχειρήσεων από την Ελλάδα.

Αντιθέτως, από το υπουργείο αλλά και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζουν ότι η απόφαση ελήφθη ώστε να προστατευθούν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των μικρομετόχων και επισημαίνουν πως αντίστοιχο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και αλλού στην Ευρώπη, καθώς το μίνιμουμ όριο που καθορίζει η κοινοτική οδηγία είναι το 90%.

Η τροπολογία περιέχεται στο σχέδιο νόμου «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών, ρυθμιστική Αρχή επιβατικών μεταφορών και άλλες διατάξεις», το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή και προβλέπει τα εξής:

«Η πλειοψηφία 95% κρίνεται απαραίτητη και στην περίπτωση που η διαγραφή μιας εταιρείας από το Χρηματιστήριο επέρχεται συνεπεία εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή) ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι μέτοχοι θα λάβουν μετοχές εισηγμένες ή μη εισηγμένες, καθώς η σχετική απόφαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους μετόχους, κυρίως της μειοψηφίας, αφού έχει ως αποτέλεσμα την οριστική παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο.

Το γεγονός αυτό έχει ουσιώδεις επιπτώσεις για τους μετόχους της, αφού στερούνται οριστικά της δυνατότητας χρηματιστηριακής εκποίησης των μετοχών τους. Συνεπώς και προκειμένου να διασφαλίζονται επαρκώς και στην περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών, προτείνεται να απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη απόφασης από τη Γενική Συνέλευση, η οποία τελικώς θα οδηγεί στη διαγραφή της εταιρείας από το Χρηματιστήριο, πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην εκδότρια εταιρεία ανά κατηγορία μετοχών».

Μέχρι σήμερα ο νόμος προέβλεπε την έγκριση του 95% αν η απορροφώσα εταιρεία ήταν μη εισηγμένη και 67% αν ήταν εισηγμένη.

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της Βιοχάλκο η θυγατρική στο Βέλγιο Viohalco SA θα εισήγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Euronext και στη συνέχεια θα απορροφούσε τη Βιοχάλκο με σχέση ανταλλαγής 1 μετοχή της Viohalco για καθεμία μετοχή της Βιοχάλκο. Σήμερα, οι βασικοί μέτοχοι της Βιοχάλκο ελέγχουν περί το 74% της εταιρείας και πριν από την τροπολογία θα ήταν εφικτή η λήψη απόφασης με απαρτία 67%. Τώρα θεωρείται πολύ δύσκολο –ακόμη και ακατόρθωτο –να συγκεντρωθεί το 95% των μετόχων που απαιτεί πλέον ο νέος νόμος.

Από την εταιρεία δεν υπάρχει προς το παρόν αντίδραση, αλλά παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως με τέτοιες πρωτοβουλίες δεν πρόκειται ξένος επενδυτής να βάλει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα.

«Η μεταφορά της έδρας είναι προς όφελος της εταιρείας, αφού θα μειώσει το χρηματοοικονομικό της κόστος. Αλλωστε, οι παραγωγικές μονάδες θα έμεναν στην Ελλάδα. Παράλλληλα οι μέτοχοι της Βιοχάλκο θα λάμβαναν μετοχές μιας εταιρείας που θα διαπραγματεύονταν στο πέμπτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου. Επίσης, η διοίκηση της Βιοχάλκο δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι θα επιδιώξει και την παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Πρόκεται για νόμο – τιμωρία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.