Ολοήμερα Σχολεία και Σχολεία Ειδικής Αγωγής αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην έναρξη της εφετινής χρονιάς. Την πλήρη λειτουργία τους εντός των επόμενων ημερών υπόσχεται το υπουργείο Παιδείας.

Στα Ειδικά Σχολεία η πρόσληψη εκπαιδευτικών ξεκίνησε χθες, ενώ σε πολλές περιοχές τα Ολοήμερα υπολειτουργούν. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες γονείς, που περίμεναν ότι θα έπαιρναν τα παιδιά στο σπίτι γύρω στις 4-4.30 μ.μ., τα παίρνουν στις 12.30 ή, στην καλύτερη περίπτωση, στις 2 μ.μ., αν είναι σχολείο με αναμορφωμένο πρόγραμμα. Οι οικογένειες αντιμετωπίζουν συνεπώς πρόβλημα, που προσωρινά επιλύουν με επιστράτευση γιαγιάδων και παππούδων…

Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Χαρ. Κόκκινος είπε στα «ΝΕΑ» ότι μέχρι χθες τα Ειδικά Σχολεία δεν είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν ενώ πολλά Ολοήμερα υπολειτουργούσαν, όμως δεν είχε συνολική εικόνα: «Η εικόνα που έχω είναι ότι παίρνουν τους δασκάλους από τα Ολοήμερα για να στελεχώσουν τα κανονικά τμήματα και προτίθενται να φέρουν σε αυτά καθηγητές ειδικοτήτων, όπως γυμναστές, καθηγητές αγγλικών, γαλλικών κ.λπ. Αυτό όμως σημαίνει ότι τα μετατρέπουν σε «παιδοφυλακτήρια», γιατί αυτοί οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά με μαθήματα γλώσσας…» υποστηρίζει.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ. Πηγές του υπουργείου Παιδείας τόνιζαν πάντως στα «ΝΕΑ» ότι η στελέχωση των Ειδικών Σχολείων ξεκίνησε ήδη, ενώ στα Ολοήμερα οι συνεχόμενες απεργίες εμπόδισαν την έγκαιρη συνεδρίαση των αρμόδιων συμβουλίων για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών, κάτι που θα γίνει εντός της εβδομάδας σε όλα. «Οχι μόνο δεν καταργούμε Ολοήμερα, αλλά φτιάχνουμε κι άλλα. Θα στελεχωθούν επαρκώς όλα. Εξάλλου, πάντα στις αρχές κάθε χρονιάς υπήρχαν κενά στα Ολοήμερα. Εφέτος ζητήσαμε πρώτα να καλυφθούν οι θέσεις στα κανονικά τμήματα ώστε να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις στα Ολοήμερα όχι μόνο δασκάλων αλλά και καθηγητών. Και προφανώς δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κανείς ότι ένας καθηγητής αγγλικών, π.χ., θα μετατρέψει το Ολοήμερο σε «παιδοφυλακτήριο»».

Οντως, χθες ξεκίνησε –μέσω ΕΣΠΑ –η πρόσληψη 1.450 αναπληρωτών για την παράλληλη στήριξη, 520 για το πρόγραμμα «ανάπτυξη υποστηρικτικών δομών ένταξης και συμπερίληψης στην Εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία», 300 για τα Γενικά Λύκεια και 1.700 για Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ενταξης.