Ενα άκρως επίκαιρο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και η ελληνική κοινωνία: Ενα πείραμα εκφασισμού;» διοργανώνεται το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα) από το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας.

Πρόκειται για το τρίτο επιστημονικό συνέδριο που γίνεται με πρωτοβουλία του Φόρουμ μετά την επιτυχή διοργάνωση δύο ακόμη συναντήσεων, με θέμα τη δεκαετία του 1940 («Η Εποχή των ρήξεων», 2011) και τον Μεσοπόλεμο («Νέες Προσεγγίσεις στην ελληνική κοινωνία του Μεσοπολέμου», 2012).

Η κατάλυση της δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1936 από τον Ιωάννη Μεταξά αποτελεί ένα σημείο τομής στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Για χρόνια, τόσο στον ευρύτερο δημόσιο χώρο όσο και στο πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας, η αναφορά στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου περιοριζόταν στις, αναμφισβήτητα σκληρές, κατασταλτικές του πρακτικές, στην αναζήτηση των ιστορικών καταβολών του, και στη διερεύνηση των ισορροπιών ανάμεσα στον δικτάτορα, τον βασιλιά και τη Βρετανία. Ετσι οι συγκεκριμένες μεθοδολογικές επιλογές άφησαν στην ουσία αδιερεύνητη τη σχέση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου με την ελληνική κοινωνία: Τα ζητήματα των κοινωνικών και πολιτισμικών αλλαγών που συμβαίνουν στη διάρκεια της δικτατορίας και η πολιτική του καθεστώτος απέναντι στην ελληνική κοινωνία παραμένουν σχετικά άγνωστα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση το συνέδριο επιχειρεί μια «κοινωνική στροφή» στη μελέτη της περιόδου και επιδιώκει να θέσει νέα ερευνητικά ερωτήματα που να αφορούν εξίσου τις τομές, αλλά και τις συνέχειες που παρατηρούνται τόσο σε σχέση με τα προγενέστερα χρόνια του ελληνικού Μεσοπολέμου όσο και με τις ανατροπές που συντελούνται στη δεκαετία του ’40. Επιπλέον, αναπόφευκτα, αναζητούνται αναλογίες ανάμεσα στη δεκαετία του 1930 και τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Οι θεματικές της πρώτης μέρας αφορούν την εργασία, την οικονομία, την κοινωνική πολιτική καθώς και τις πολιτικές ελληνικότητας και οι θεματικές της δεύτερης μέρας εστιάζουν στις ιδεολογικές, πολιτιστικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις της μεταξικής περιόδου.

Την εισαγωγική ομιλία του συνεδρίου θα κάνει το Σάββατο στις 13.30 ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Βαφέας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του επιστημονικού συνεδρίου «Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και η ελληνική κοινωνία: Ενα πείραμα εκφασισμού;»