Επεισόδια σημειώνονταν επί αρκετές ώρες το απόγευμα της Τετάρτης στο Κερατσίνι, όπου χιλιάδες άτομα έλαβαν μέρος στην αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον τόπο της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

Στις γειτονιές του Κερατσινίου βρισκόταν σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος «πόλεμος» με πέτρες, ξύλα, μολότοφ και χημικά.

Περίπου 500 άτομα, που νωρίτερα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, έστησαν οδοφράγματα στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Σαλαμίνος και εκσφενδόνιζαν πέτρες, ξύλα και μολότοφ εναντίον άνδρών της Αστυνομίας, οι οποίοι απαντούσαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Η ατμόσφαιρα στην οδό Παναγή Τσαλδάρη ήταν για πολλή ώρα αποπνικτική από τη χρήση χημικών που έκαναν αστυνομικοί. Η Αστυνομία προχώρησε σε 130 προσαγωγές, από τις οποίες οι 34 έγιναν συλλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα νεαρών πραγματοποίησε επίθεση με πέτρες και ξύλα κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου και οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Ομάδες νεαρών είχαν ανάψει φωτιές σε δεκάδες κάδους απορριμμάτων, τους οποίους χρησιμοποιούσαν ως οδοφράγματα, επί των οδών Παναγή Τσαλδάρη και Γρηγορίου Λαμπράκη.

Αγνωστοι έσπασαν τζαμαρίες και προξένησαν εκτεταμένες ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών και σε ενεχυροδανειστηρια επί των οδών Σαλαμίνος και Παναγή Τσαλδάρη.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 87, η οποία σβήστηκε γρήγορα από περίοικους.

Κάλεσμα για τη συγκέντρωση είχαν απευθύνει εργατικά συνδικάτα, κινήσεις πολιτών και πολιτικά κόμματα. Ξεχωριστή συγκέντρωση στο σημείο πραγματοποιούν μέλη του ΠΑΜΕ.

Με συνθήματα όπως «Ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά» και «Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει», χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, στο σημείο όπου ο 34χρονος δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των μπλοκ των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευστική ζώνη.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δήλωσή του ανέφερε: «Πρόκειται για εγκληματική, μαφιόζικη οργάνωση νεοναζί δολοφόνων που ο λαός, η νεολαία, το εργατικό κίνημα πρέπει να τους απομονώσει τελειώς, εδώ και τώρα, κάνοντας πράξη τα λόγια του ποιητή «τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον».

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες ακόμη πόλεις της χώρας.

Προπηλάκισαν τον Καμμένο

Στο Κερατσίνι προκλήθηκε ένταση όταν ομάδα συγκεντρωθέντων έδιωξε από το σημείο της τραγωδίας τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο ο οποίος κατέφτασε εκεί στις 6 το απόγευμα.

Μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του στον τόπο της συγκέντρωσης, νεαροί επιτέθηκαν στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τον προπηλάκισαν. Ο Πάνος Καμμένος επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του, το οποίο οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να χτυπούν, και κατάφερε να ξεφύγει.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη διαδήλωση που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμετείχαν τουλάχιστον 4.000 πολίτες, σύμφωνα με εκτίμηση της Αστυνομίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης, ομάδα αντιεξουσιαστών που φορούσαν κράνη και κρατούσαν ρόπλαλα έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν δεκάδες βιτρίνες στην οδό Αγίας Σοφίας και συνεπλάκησαν με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε περισσότερες από 20 προσαγωγές.

Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα και επεισόδια

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα, στον Βόλο, στις Σέρρες, στην Καρδίτσα, στη Χίο. Επίσης, στην Κοζάνη, στην Κόρινθο, στα Ιωάννινα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Ναύπλιο, στα Τρίκαλα και στην Πάτρα, όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας. Οταν η πορεία έφθασε στην οδό Γούναρη, λεωφορείο της Αστυνομίας εμπόδισε, στο ύψος της οδού Κανακάρη, τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν, ώστε να μην βρεθούν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Τότε, νεαροί που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι όποιοι απάντησαν με ρίψη χημικών. Στην συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς την οδό Κορίνθου, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Το μεσημέρι, στην Πάτρα, ένας 38χρονος Ιταλός συνελήφθη επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες διαδηλωτών, τους σημάδεψε με πιστόλι τη στιγμή που περνούσαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Στο σημείο επικρατούσε ένταση με πετροπόλεμο ενώ κάποια άτομα πέταξαν μολότοφ στο μπαλκόνι των γραφείων.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο 38χρονος κινούνταν με το αυτοκίνητό του στην οδό Αλ. Υψηλάντου. Οταν έφτασε στο ύψος της οδού Γούναρη σταμάτησε προκειμένου να περάσει πορεία που γινόταν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων. Τότε έβγαλε το πιστόλι και τους σημάδεψε. Διαδηλωτές που τον αντιλήφθηκαν τον καταδίωξαν αλλά ο 38χρονος κινήθηκε γρήγορα προς την οδό Γούναρη. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν ενώ ο ίδιος, σύμφωνα με τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστήριξε ότι το έκανε για εκφοβισμό.