Τη σκυτάλη των απεργιακών κινητοποιήσεων παίρνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων. Προχωρούν σε τριήμερη πανελλαδική απεργία από σήμερα, Τρίτη έως και την Πέμπτη.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί τα μέλη της «στην ανάληψη τοπικών κινηματικών πρωτοβουλιών, ακόμη και λειτουργικών καταλήψεων μαζί με τους άλλους Κοινωνικούς Φορείς, για να υπερασπίσουμε» , όπως αναφέρει, «τα Νοσοκομεία και τις δομές υγείας που απειλούνται να κλείσουν».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συντάσσεται με τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, διατυπώνοντας ένα βροντερό «όχι»:

Στη διάλυση των Δημόσιων Δομών Υγείας, στην αποδυνάμωση των Νοσοκομείων, στις απολύσεις εργαζομένων υγειονομικών,

Στις περικοπές των δαπανών υγείας με οριζόντιο τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή περίθαλψη του ελληνικού λαού,

Στη μετακίνηση του κόστους της περίθαλψης στις τσέπες των ασφαλισμένων.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων στην Υγεία μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη από 11:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Επίσης, αποφάσισε να συμμετάσχει στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Οι υπόλοιπες κινητοποιήσεις της εβδομάδας

Στο μεταξύ συνεχίζεται το απεργιακό μέτωπο στην Παιδεία, με τους καθηγητές να βρίσκονται σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες και τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να συνεχίζουν τη 48ωρη απεργία τους.

Οι δάσκαλοι, οι οποίοι δεν συμπορεύονται με την ΟΛΜΕ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία Τετάρτη και Πέμπτη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για όλο το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία Τετάρτη και Πέμπτη. Την Τετάρτη, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ. Την ίδια μέρα στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Στην κινητοποίηση θα μετέχει και η ΓΣΕΕ που έχει αποφασίσει για την Τετάρτη τετράωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, από τις 11:00 το πρωί έως τις 15:00 το απόγευμα.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη 618 εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας και συνεχίζουν τις πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες τους.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενώ το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.