Η επιχείρηση ανόρθωσης και ρυμούλκησης του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia πρόκειται να συνεχισθεί καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλι.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης για την ολοκλήρωση της προσπάθειας θα χρειασθούν τουλάχιστον δεκαοκτώ ώρες, ενώ αρχικά η επιχείρηση αυτή είχε υπολογιστεί ότι θα διαρκούσε περίπου δώδεκα ώρες.

«Δεν με ενδιαφέρει η διάρκεια της επιχείρησης, αυτό που έχει σημασία είναι το τελικό αποτέλεσμα», επανέλαβε ο Γκαμπριέλι.

Στις 18:00 (ώρα Ιταλίας, 19:00 ώρα Ελλάδας) η όλη προσπάθεια διακόπηκε για περίπου μια ώρα, ώστε να επιτραπεί στους τεχνικούς να αφαιρέσουν ένα μέρος από τα ατσάλινα νήματα, τα οποία, στην παρούσα φάση, δεν χρησιμεύουν για την επιστροφή του πλοίου σε οριζόντια θέση.

Μέχρι τώρα η κλίση του πλοίου έχει μεταβληθεί κατά 13 μοίρες. Ο εκπρόσωπος της Costa Crosiere, Φράνκο Πορτσελάκια, δήλωσε στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia ότι «το πλοίο αντιδρά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού η μετακίνησή του γίνεται ομοιόμορφα, ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί».

«Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε. Αύριο, όταν η επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί θα μπορούμε να πούμε ότι όλα πήγαν καλά», τόνισε, τέλος, ο Γκαμπριέλι.

Είκοσι μήνες μετά το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου, στις 13 Ιανουαρίου 2012, κατά το οποίο 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δύο αγνοούνται, οι ιταλικές αρχές έδωσαν την άδεια για την ανόρθωση του πλοίου που είναι βυθισμένο από τη δεξιά του πλευρά κοντά στα βράχια του νησιού Τζίλιο.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ανόρθωση ενός πλοίου τέτοιου μεγέθους (μήκους 290 μέτρων και ύψους δέκα ορόφων), το οποίο βρίσκεται με βυθισμένη τη μία του πλευρά.

Η ανόρθωση ελέγχεται εξ αποστάσεως από την πλωτή «αίθουσα ελέγχου», όπου 12 άνθρωποι, ο καθένας μπροστά στο κομπιούτερ του, θα χειρίζονται διαφορετικά μέρη της επιχείρησης.

Επικεφαλής των εργασιών είναι ο Νοτιοαφρικανός Νικ Σλόουν, ειδικός στις ανελκύσεις, ο οποίος ηγείται ομάδας 500 ατόμων, που εργάζονται σε 24ωρη βάση.

Οι κάτοικοι του νησιού περιμένουν με ανυπομονησία την ολοκλήρωση της επιχείρησης για την απομάκρυνση του γιγάντιου πλοίου που κείτεται εδώ και 20 μήνες μπροστά από το λιμάνι του Τζίλιο, η οποία περιλαμβάνει την ανόρθωση του Costa Concordia, ώστε να επιστρέψει σε μία «πιο φυσιολογική θέση», την ανέλκυση και, τέλος, τη ρυμούλκησή του.