Θρίαμβος για τους Χριστιανοκοινωνιστές, ελπίδα για τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι πρώτοι, με ηγέτη τον Χορστ Ζεεχόφερ, θριάμβευσαν στις χθεσινές εκλογές στη Βαυαρία. Ενας στους δύο Βαυαρούς ψήφισε το δεξιό CSU, που με 49% (αύξηση 5,5%) θα έχει απόλυτη πλειοψηφία εδρών και κυβερνητική αυτοδυναμία. Αλλά ο θρίαμβος του Ζεεχόφερ είναι καμπανάκι για το αδελφό κόμμα, τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Γι’ αυτό και στο Βερολίνο τη νίκη του πανηγύρισαν περισσότερο απ’ όλους οι Σοσιαλδημοκράτες του Στάινμπρουκ.

Σε 13 συνεχείς περιφερειακές εκλογές χάνει η κεντροδεξιά συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Φιλελευθέρων είπε ο Πέερ Στάινμπρουκ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα στη Βαυαρία. Για τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD οι εκλογές στη Βαυαρία «διέψευσαν και τις δημοσκοπήσεις» που έβλεπαν το SPD κάτω από το 20,6% (+2%) που πήρε χθες. «Αλλάξαμε την αρνητική πορεία» είπε ο υποψήφιος του SPD Βαυαρίας Κρίστιαν Ούντε, σε αυτό ελπίζει και ο Στάινμπρουκ την Κυριακή.

Ο μεγάλος ηττημένος ήταν οι Φιλελεύθεροι. Οχι μόνο έφυγαν από την κυβέρνηση της Βαυαρίας, αλλά με 3% έχασαν πέντε μονάδες και έμειναν εκτός Βουλής του Μονάχου. Το σενάριο τρόμου για τους Φιλελεύθερους είναι να συμβεί αυτό και στις παγγερμανικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Και ο μεγάλος κίνδυνος για τη Μέρκελ είναι η χθεσινή ήττα να πυροδοτήσει ένα κύμα συμπάθειας και μετακίνησης συντηρητικών ψηφοφόρων προς τους Φιλελεύθερους για να διασφαλιστεί η είσοδό τους στην Μπούντεσταγκ.

Ο πρόεδρος του FDP Φίλιπ Ρέσλερ και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ράινερ Μπρούντερλε ήταν οι πρώτοι που βγήκαν στις κάμερες μετά τα έξιτ πολ. «Είναι μια μεγάλη ήττα για το FDP Βαυαρίας», είπε ο Ρέσλερ, αλλά παρέπεμψε στην ιδιαιτερότητα της Βαυαρίας που είχε περιγράψει ο Βίλι Μπραντ στη δεκαετία του ’70 με την ιστορική ρήση «τα ρολόγια στη Βαυαρία πηγαίνουν αλλιώς». Το αποτέλεσμα στη Βαυαρία αποτελεί εγερτήριο για όλους τους Φιλελεύθερους να δώσουν «τώρα ακόμα πιο σκληρό αγώνα» είπε ο Ρέσλερ, διότι αλλιώς παραμονεύει ο μπαμπούλας της κεντροαριστερής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Αριστεράς.

Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε το FDP για «προπαγάνδα ψεμάτων» και ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το κόμμα Αριστερά, ούτε να δεχτεί την ανοχή του σε κυβέρνηση μειοψηφίας. Αν οι Φιλελεύθεροι μείνουν εκτός Μπούντεσταγκ, είναι κοντά ο στόχος κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων, είπε ο Γκάμπριελ. Πιο πιθανό, βέβαια, είναι ένα άλλο ενδεχόμενο, που μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα να το ξορκίζουν, γνωρίζουν όμως ότι ενδέχεται να καταστεί αναπόφευκτο: η συγκρότηση ενός Μεγάλου Συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Με καγκελάριο, βέβαια, και πάλι τη Μέρκελ.

Απογοητευτικό ήταν το χθεσινό αποτέλεσμα για τους Πράσινους, από τα διψήφια ποσοστά που είχαν στις δημοσκοπήσεις έπεσαν στο 8,4% (-1%). Η ηγεσία τους τόνισε ότι θα εστιάσει τώρα στα προβλήματα της ενεργειακής πολιτικής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και στις «παρεξηγημένες» φορολογικές προτάσεις τους, που σημαίνουν ελάφρυνση για το 90% των φορολογουμένων. Στη βαυαρική Βουλή παραμένουν και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 8,6% (-1,6%), κόμμα διαμαρτυρίας στο δεξιό φάσμα που φλερτάριζε παλιότερα για συνεργασία παγγερμανικά με τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο δεν κατέβηκε στις βαυαρικές εκλογές.

Διόδια για τους ξένους

Απόλυτος θριαμβευτής χθες ήταν ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος θα έχει ενισχυμένο ρόλο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης Μέρκελ και η πρώτη κόντρα τους είναι είναι προδιαγεγραμμένη. Ο Ζεεχόφερ θέλει να θεσπιστούν διόδια για τους ξένους στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους. «Με μένα Καγκελάριο αυτό δεν θα γίνει» είχε πει η Μέρκελ στο ντιμπέιτ με τον Στάινμπρουκ.