Είναι το μεγάλο τεστ, μία εβδομάδα πριν από τις παγγερμανικές εκλογές: στη Βαυαρία καλούνται αύριο στις κάλπες 9,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι –το 15% των ψηφοφόρων της Γερμανίας –για να εκλέξουν τη νέα τοπική Βουλή. Στη Γερμανία όμως όλοι μιλούν σήμερα για τη χειρονομία του Πέερ Στάινμπρουκ, που «κοσμεί» το εξώφυλλο του περιοδικού της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

«Σου κάνουν μια ερώτηση και σου ζητούν να απαντήσεις με χειρονομίες. Το κάνεις. Ελπίζω η χώρα αυτή να έχει αρκετή αίσθηση του χιούμορ ώστε να τοποθετήσει τις χειρονομίες στο πλαίσιο της ερώτησης. Χωρίς χιούμορ, πού πηγαίνουμε;». Ετσι σχολίασε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία τις αντιδράσεις που προκάλεσε το «μεσαίο δάκτυλο» με το οποίο απάντησε μέσω του περιοδικού σε όσους τον χαρακτηρίζουν γκαφατζή. Σε μια χώρα όμως όπου για μια τέτοια χειρονομία επιβάλλονται πρόστιμα στους οδηγούς, μπορεί ο πολιτικός να το πληρώσει.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, αλλά ορισμένοι χριστιανοδημοκράτες και φιλελεύθεροι βουλευτές δεν έχασαν την ευκαιρία να ειρωνευτούν τον Στάινμπρουκ. «Οποιος δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του δεν μπορεί να ελέγξει και τη χώρα», είπε ο φιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ, ενώ ο χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ υποστήριξε ότι «ο Στάινμπρουκ μάλλον δεν θέλει να κερδίσει».

Ορισμένοι δημοσκόποι, πάντως, επισημαίνουν ότι ο Στάινμπρουκ μπορεί με τη χειρονομία αυτή να προσελκύσει ορισμένους νέους ψηφοφόρους. Και διαδικτυακή δημοσκόπηση του «Σπίγκελ» έδειξε ότι οι μισοί από τους 17.000 ερωτηθέντες θαυμάζουν τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο για την τόλμη του.

Στοχος η αυτοδυναμία. Σε αυτό το κλίμα διεξάγονται αύριο οι εκλογές στη Βαυαρία. Οι Χριστιανοκοινωνιστές CSU –το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών CDU της Μέρκελ –κινούνται στο 48%. Ο βαυαρός Πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ είναι πολύ κοντά στον μεγάλο στόχο του να κατακτήσει την αυτοδυναμία στη Βουλή του Μονάχου. Με τον Εντμουντ Στόιμπερ οι Χριστιανοκοινωνιστές είχαν φτάσει και το 60%, αλλά στις προηγούμενες εκλογές έπεσαν στο 43% και υποχρεώθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες να κάνουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους κεντρώους Φιλελεύθερους. Οσο για τους σοσιαλδημοκράτες, κατεβαίνουν στη Βαυαρία με επικεφαλής τον δημοφιλή δήμαρχο του Μονάχου Κρίστιαν Ούντε και στόχο το 25%.