Μέχρι αργά χθες το βράδυ ο Μπιλ Ντι Μπλάζιο φαινόταν να κερδίζει από τον πρώτο γύρο, έστω και στο νήμα, τη δύσκολη μάχη των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του Δημοκρατικού υποψήφιου δημάρχου της Νέας Υόρκης. Αν, όπως όλα δείχνουν, ξεπεράσει το 40% που χρειάζεται για να μην οδηγηθεί στον δεύτερο γύρο, θα κληθεί να κάνει κάτι που για πολλούς αναλυτές θεωρείται περίπατος: να κατακτήσει την πόλη έπειτα από μια 20ετία ρεπουμπλικανικής κυριαρχίας. Ο τελευταίος Δημοκρατικός που ανέλαβε τις τύχες της αμερικανικής μητρόπολης ήταν ο Ντέιβιντ Ντίνκινς και παραλίγο να την οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρεπουμπλικανών –πρώτα του Ρούντολφ Τζουλιάνι κι έπειτα του Μάικλ Μπλούμπεργκ που εγκαταλείπει τη δημαρχία έπειτα από τρεις θητείες κι έναν θετικότατο απολογισμό. Ο Ντι Μπλάζιο, όμως, έχει πολλά ατού. Το βασικό είναι το προεκλογικό βίντεο στο οποίο πρωταγωνίστησε ο 15χρονος γιος του Ντι Μπλάζιο και κατά γενική ομολογία έδωσε τη νίκη των προκριματικών εκλογών στον πατέρα του. Κι έπειτα είναι η προίκα του το εντυπωσιακού 82% που απέσπασε ο Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές.

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ του Ντι Μπλάζιο είναι ο υπολογίσιμος Τζο Λότα, ο οποίος νίκησε στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Γιάννη Κατσιματίδη. Το ιλιγγιώδες ποσό που ξόδεψε ο Κατσιματίδης στην προεκλογική του εκστρατεία δεν του εξασφάλισε παρά το 40,2% των ψήφων. Ο Λότα απέσπασε το 52,7%. Οι δύο αντίπαλοι των εκλογών του Νοεμβρίου γνωρίζουν πολύ καλά την πόλη τους και ακόμη καλύτερα τον δήμο. Ο Λότα είναι πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Μεταφορών της Νέας Υόρκης. Ο Ντι Μπλάζιο ήταν Συνήγορος των Δημοτών. Και οι δύο είναι εκπρόσωποι εκείνης της Αμερικής με τις δαιδαλώδεις οικογενειακές ρίζες και το έντονο οικογενειακό παρελθόν. Ο πατέρας του 59χρονου Λότα ήταν αστυνομικός τσεχικής καταγωγής, ο παππούς του πυροσβέστης, η μητέρα του μισή Ιταλίδα και μισή Εβραία που προτίμησε να μυήσει το παιδί της στον καθολικισμό. Ο 52χρονος Ντι Μπλάζιο είδε τον ιταλικής καταγωγής πατέρα του να πνίγει στο αλκοόλ τα τραύματα που του άφησε ο Πόλεμος του Βιετνάμ και τον ίδιο να σηκώνει ένα μέρος του βάρους. Από μια άποψη, η μάχη ανάμεσά τους για τον Δήμο της Νέας Υόρκης είναι μια σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων.

Σε αυτή τη σύγκρουση, ο Μπιλ Ντι Μπλάζιο ξεκινάει από τη θέση του φαβορί. Από την αντίθετη θέση, του αουτσάιντερ, είχε ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες όταν, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Τελικά κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα απέναντι στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και δηλωμένη ομοφυλόφιλη Κριστίν Κουίν, η οποία παντρεύτηκε τη σύντροφό της αμέσως μόλις νομιμοποιήθηκε ο γάμος των γκέι στην πολιτεία, αλλά και τον Μπιλ Τόμσον που κατέκτησε τη δεύτερη θέση με 26%. Τα προοδευτικά διαπιστευτήρια του Ντι Μπλάζιο προέρχονται επίσης από την οικογένειά του. Ο ιταλοαμερικανός υποψήφιος είναι παντρεμένος με την αφροαμερικάνα ακτιβίστρια και ποιήτρια Τσίρλεϊν ΜακΚρέι, που σύμφωνα με την «Κοριέρε ντέλα Σέρα» έχει λεσβιακό παρελθόν. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Το ένα είναι η 18χρονη Κιάρα που δηλώνει ότι ο πατέρας της «δεν είναι σαν εκείνους τους βαρετούς λευκούς που δεν ξέρουν για τι μιλάνε». Το άλλο είναι ο Ντάντε με το μαλλί – αφάνα που θυμίζει Τζίμι Χέντριξ.

Πόλεμος στις ανισότητες

Η βασική προεκλογική δέσμευση του Μπιλ Ντι Μπλάζιο είναι ότι θα καταπολεμήσει την οικονομική ανισότητα που χωρίζει τη Νέα Υόρκη της Γουόλ Στριτ και των ακριβών λοφτ του Μανχάταν από τη Νέα Υόρκη της οικονομικής κρίσης