Στις πιάτσες των τοξικομανών το αποκαλούν «κοκαΐνη των φτωχών». Είναι το άκρως επικίνδυνο συνθετικό ναρκωτικό shisha που κοστίζει λιγότερο από δύο ευρώ και κάνει θραύση τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια στις πιάτσες των εξαθλιωμένων χρηστών.
Μια μεγάλη παρτίδα, περίπου δώδεκα κιλών αυτού του επικίνδυνου ναρκωτικού –κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (shisha) –επιχείρησαν να εισαγάγουν στην Ελλάδα δύο 35χρονοι Ρουμάνοι.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, σταμάτησαν την εισαγωγή του και συνέλαβαν τους δύο Ρουμάνους –βαποράκια του κυκλώματος.
Επιμελώς κρυμμένη στα εσωτερικά τοιχώματα τριών αποσκευών, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε η μεγάλη πατρίδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα shisha που έχει εντοπισθεί και κατασχεθεί στη χώρα από τότε που άρχισε η διάδοσή του.
Οι δυο Ρουμάνοι συνελήφθησαν προχθές το μεσημέρι στην αίθουσα αφίξεων του Ελευθέριος Βενιζέλος έπειτα από στοχευμένο έλεγχο. Για την εισαγωγή της μεγάλης παρτίδας αναζητείται ένας Αφρικανός, για λογαριασμό του οποίου είχε οργανωθεί η μεταφορά.

Οι δυο Ρουμάνοι παρέλαβαν τα ναρκωτικά από το Ναϊρόμπι της Κένυας και έφθασαν στην Ελλάδα μέσω Κατάρ. Στην κατοχή τους βρέθηκαν 400 δολάρια, ενώ από τα δυο κινητά τηλέφωνα που κατείχαν οι Αρχές προσπαθούν να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος διακίνησης.

Το ναρκωτικό και οι συνέπειες. Πολύ φθηνό, άμεσα διαθέσιμο και εύκολο να παρασκευασθεί, το «χειροποίητο» συνθετικό ναρκωτικό σαρώνει τις πιάτσες κυρίως των άστεγων εξαθλιωμένων χρηστών.
Αποτελεί παραλλαγή της μεθαμφεταμίνης που ενισχύεται από… υγρά μπαταρίας και λάδι μηχανής δημιουργώντας ένα επικίνδυνο διεγερτικό μείγμα.

Αλλοι χρήστες το καπνίζουν και άλλοι το παίρνουν σε ενέσιμη μορφή. Οι συνέπειες από τη χρήση είναι καταστροφικές. Εντονες παραισθήσεις, ακραία επιθετική συμπεριφορά, νευρικότητα, τρέμουλο, ανορεξία, υψηλός πυρετός, καρδιακή αρρυθμία, αμνησία, απώλεια βάρους είναι μερικές από τις παρενέργειες. Επιδρά στο νευρικό σύστημα και ο χρήστης λόγω των διεγερτικών ουσιών που περιέχει μπορεί να μείνει άγρυπνος ακόμα και περισσότερες από 24 ώρες.

Εμφανίσθηκε πριν από τρία – τέσσερα χρόνια πρώτα στις πιάτσες της Αθήνας και διαδόθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές. Στη διεθνή οργανωμένη διακίνηση του shisha, σύμφωνα με αρμόδιους αστυνομικούς, δραστηριοποιούνται κυρίως δίκτυα Αφρικανών.