Τα προβλήματα ρευστότητας και οι «χτυπημένες» το τελευταίο διάστημα τιμές στα ψάρια οδήγησαν την εταιρεία Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες να υποβάλει στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώπιον του αρμόδιου Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99, ζητώντας την προστασία από τους πιστωτές της. «Η διοίκηση εκτιμά ότι μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης η εταιρεία θα πετύχει την αναδιάρθρωση των οφειλών της και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 η εταιρεία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 43 εκατ. ευρώ με το σύνολο των υποχρεώσεων (δάνεια και υποχρεώσεις προς τρίτους) να φθάνουν τα 177 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος υποχώρησε στα 43 εκατ. ευρώ από 51,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 11,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η εταιρεία ανήκει στον γεωργιανό επιχειρηματία Κάχκα Μπεντουκίντζε, ο οποίος εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο από την οικογένεια Πιτάκκα και είχε φιλόδοξα σχέδια για τον Δία καθώς και συνολικά για τον κλάδο, αλλά το management που άσκησε δεν απέδωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με τη Σελόντα, ώστε να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος εγχώριος όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών. Και η Σελόντα αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα –μικρότερης βεβαίως έντασης –και προχθές ανακοινώθηκε και η συμφωνία με τους πιστωτές της για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών της υποχρεώσεων.