Εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα έστρεψε την Κυριακή τα πυρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στη συνάντηση με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων που είχε στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.

Κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ταχυδακτυλουργίες και τόνισε πως η πολιτική του θα οδηγήσει στην καταστροφή της οικονομίας. Απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμοποίηση της, λέγοντας: «Αν ο ελληνικός λαός θελήσει μια άλλη επιλογή,θελήσει την επιλογή να ακυρώσει τις θυσίες του και να δοκιμάσει λύσεις οι οποίες είναι, δεν λέω τυχοδιωκτικές, λέω ταχυδακτυλουργικές, μεταφυσικές, που μπορούν να βγουν από το καπέλο ή από το μανίκι ενός νέου, ξύπνιου πολιτικού, ο οποίος θέλει να ηγηθεί της χώρας, ας το δοκιμάσει. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να κάνει ο ελληνικός λαός. Όσο, όμως, υπάρχει η εντολή των εκλογών του Ιουνίου του 2012, υπάρχει η πλειοψηφία αυτή, για τη σωτηρία των ανθρώπων αυτής της χώρας, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτή τη δουλειά η οποία θα κριθεί στο τέλος».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ο δημόσιος διάλογος για την κρίση, τις αιτίες και την έξοδο από αυτή διεξάγεται με άνισους όρους. Οπως εξήγησε, «δεν μπορείς να μιλάς στο όνομα της λογικής, μιας δύσκολης πολιτικής, στο όνομα της αλήθειας, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις παραδοσιακές μεθόδους, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, που παρουσιάζουν εύκολες λύσεις ως εφικτές. Αυτός ο αγώνας είναι απολύτως άνισος και μπορεί να αποδειχθεί και καταστροφικός».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και σημείωσε ότι είναι ευκαιρία να αποκατασταθούν μια σειρά αδικίες . «Υπάρχουν αδικίες και πρώτος στόχος μας είναι να αρχίσουμε να τις αποκαθιστούμε τώρα που η χώρα αποκτά τη δημοσιονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. Γιατί πρέπει να το δούμε, να το πιάσουμε στα χέρια μας, αυτό όλο το επίτευγμα, προκειμένου να αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και για την αποκατάσταση αδικιών στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής».

Σχετικά με την προγραμματική συμφωνία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι ουσιαστικά το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και τάχθηκε κατά της λήψης νέων περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων, λέγοντας: «Χρειαζόμαστε, θα μπορούσα να πω, το εθνικό μας Μνημόνιο, αν η λέξη δεν ήταν κακή; Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική συμφωνία, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Η προγραμματική συμφωνία της Κυβέρνησης, η συμφωνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι μια συμφωνία που αφορά τα δυο Κόμματα. Είναι το πολιτικό πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, αλλά σημασία έχει η δέσμευση όχι μεταξύ μας, αλλά η δέσμευση με την κοινωνία και βεβαίως η συνεχής διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Γιατί μακάρι να μπορούσαμε να αποφασίσουμε μόνοι μας για όλα τα θέματα.Ξέρετε πάρα πολύ καλά ποια είναι τα θεμέλια της προγραμματικής συμφωνίας και του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης: Όχι πρόσθετα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα, δεν τα αντέχει η οικονομία, η κοινωνία, το πολιτικό σύστημα.Ισχυρή όμως στήριξη στις διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να τις έχουμε κάνει προ πολλού, που είναι ζωτική ανάγκη για την ανάπτυξη και την επιβίωση της χώρας, για την εθνική ανταγωνιστικότητα, για την εθνική προοπτική».