«Παραλάβαμε μια βόμβα. Το πρόβλημα ήταν το πάρτι μέχρι το 2009» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε λίγο μετά τον Κώστα Σημίτη και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και έκανε τον απολογισμό του τι παρέλαβε η κυβέρνησή του τον Οκτώβριο του 2009, απαριθμώντας τα τρομακτικά οικονομικά προβλήματα που κληρονόμησε από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

«Τέτοιο εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων και προβλημάτων δεν είχε αντιμετωπίσει καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, «άλλοι ήταν οι εμπρηστές και το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες».

Ο ίδιος, κάνοντας την αυτοκριτική του, ανέλαβε την ευθύνη για ό,τι λάθος έγινε στην πρώτη διετία της διακυβέρνησής του, «για κάθε καθυστέρηση, για κάθε λάθος». Αλλά, πρόσθεσε, στη διετία 2009-2011 «έγινε η αρχή» και τέθηκαν οι βάσεις για όσα καλά συμβαίνουν τώρα, για τη μείωση των ελλειμμάτων, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. «Αν όλα αυτά είχαν γίνει λίγα χρόνια νωρίτερα δεν θα χρειάζονταν τα μνημόνια» προσέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε για την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης το 2010 και αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο για «προπονητές της εξέδρας που δεν τους άρεσε το πρώτο μνημόνιο αλλά τους αρέσει το δεύτερο».

Ο ίδιος πάλι, μίλησε και για την περίφημη φράση του «λεφτά υπάρχουν» που είχε γίνει σύνθημα στην προεκλογική περίοδο το 2009. «Είχα πει «λεφτά υπάρχουν». Και όντως τα λεφτά υπήρχαν αν αντιμετωπίζαμε τη φοροδιαφυγή, αν βάζαμε τέλος στη σπατάλη» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.