Ο Αντρέα Τρινκιέρι είναι ξεχωριστή περίπτωση προπονητή. Γόνος αστικής οικογένειας, κοσμοπολίτης, γνώστης τριών γλωσσών (αγγλικά, κροατικά και ιταλικά) με πλούσιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Ο Ιταλός γνώριζε άλλα και διάβασε πολλά για την αρχαία ελληνική Ιστορία, τη μυθολογία, μέχρι και την πολιτική σκηνή της σύγχρονης Ελλάδας, πριν αναλάβει την Εθνική μας.

Γι’ αυτό συχνά επικαλείται τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων και υπενθυμίζει ήρωες της Ιστορίας μας. Λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι της Ελλάδας στο εφετινό Ευρωμπάσκετ, όπου ο Τρινκιέρι και οι παίκτες του θέλουν να γράψουν τον δικό τους μύθο, ο Ιταλός κλήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ» να επιδείξει το βάθος των γνώσεών του και να συνεχίσει τις παρομοιώσεις των παικτών του από εκεί που τις σταμάτησε.

Λεωνίδα, αποκάλεσε ο Τρινκιέρι τον Κώστα Καϊμακόγλου για να καταδείξει τη μαχητικότητα του 30χρονου. Και αν ο παίκτης της Ούνιξ Καζάν είναι για την Εθνική μας ο αντίστοιχος ήρωας των Θερμοπυλών, οι υπόλοιποι ποιοι είναι;

Ο Τρινκιέρι δεν δυσκολεύθηκε να τους βρει:

«Ο Σπανούλης δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Αχιλλέα. Είναι ο ηγέτης μας. Ο πρώτος μεταξύ των πρώτων και ηγείται όλων. Και με τη σοφία του Οδυσσέα, οι αντίπαλοι δεν θα βρουν την αχίλλειο πτέρνα του. Ποιος είναι ο Οδυσσέας; Μα ο Ζήσης. Είναι πολυμήχανος, παίζει με το μυαλό, μπορείς να τον εμπιστευτείς», απαντά ο Τρινκιέρι στην… πρόκλησή μας.

«Ποιος σκότωσε τον Μινώταυρο; Ο Θησέας; Αυτός είναι ο Φώτσης. Ικανός για όλα. Ο Αντώνης θα μπορούσε να παρομοιαστεί με όλους τους ήρωες της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας!» λέει με ταχύτητα ιστορικού ο Τρινκιέρι και συνεχίζει: «Τον Μπουρούση θα τον έλεγα Ικαρο. Είναι ενθουσιώδης, μαχητής, δεν φοβάται. Με τη βοήθεια του Καββαδά, που λόγω σωματοδομής είναι ο δικός του πελώριος Αίαντας, ο Μπουρούσης θα προστατέψει τα «φτερά» του. Θα μπορούσε να είναι και ο Ατλας, αλλά με μαγεύει η ιστορία του Ικαρου».

Χωρίς αναπνοή ο Ιταλός «βάπτισε» τη μισή ομάδα του. Αλλά ούτε εκεί σταμάτησε. «Ισως φανεί υπερβολή, αλλά τον Μαυροκεφαλίδη θα τον έλεγα Ηρακλή. Δεν έχει τη δύναμή του, όμως έχει προσόντα που τον καθιστούν ικανό να κάνει πράγματα που μοιάζουν σαν άθλοι. Για τον Πρίντεζη θα προτιμούσα τον από μηχανής θεό, αφού μπορεί να έρθει από το πουθενά και να σώσει με οποιονδήποτε τρόπο την κατάσταση. Ο Σλούκας είναι ο Πάτροκλος. Σπουδαίος παίκτης, με άγνοια κινδύνου και alter ego του Σπανούλη σε Ολυμπιακό και Εθνική». Κατόπιν σκέψης ο Τρινκιέρι κατέληξε για τους άλλους τρεις: «Περσέας, ο Περπέρογλου, γιατί μπορεί να φέρει εις πέρας δύσκολες αποστολές. Ο Μπράμος Ιάσονας, ο οποίος εκτός των άλλων θεωρείται πως ανακάλυψε τη Λουμπλιάνα! Ο Παπανικολάου, ως σπουδαίος που είναι, είναι ο Εκτορας».