Αύριο θα πραγματοποιηθεί το μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στην Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον αντίπαλό της Πέερ Στάινμπρουκ ενόψει των εκλογών στη Γερμανία στις 22 Σεπτεμβρίου. Οσο δυσδιάκριτες γίνονται οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα –Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες –τόσο έντονες είναι οι διαφορές ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. Θα είναι η μονομαχία δύο εντελώς διαφορετικών χαρακτήρων, η μεγαλύτερη και τελευταία ίσως ευκαιρία για τον Στάινμπρουκ να αναστρέψει το κλίμα.

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Το «κορίτσι του Χέλμουτ Κολ» που ακούει Beatlesκαι μιλάει ρωσικά

Ανατολικογερμανίδα, γεννημένη όμως στο Αμβούργο ως Ανγκελα Δωροθέα Κάσνερ. Το νεανικό της όνειρο ήταν ένα ταξίδι τριών εβδομάδων στον Καύκασο, για το οποίο διέσχισε παράνομα τη Σοβιετική Ενωση. Η «αμαρτία» της νεότητάς της ήταν η συμμετοχή στη νεολαία του καθεστωτικού κόμματος FDJ.

Σπουδές. Εχει διδακτορικό στη Φυσική. Η πρώτη θέση εργασίας ήταν στην Ακαδημία Επιστημών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Μέλος της CDU από το 1990. Το βράδυ που έπεσε το Τείχος πήγε για σάουνα. Εγινε το πολιτικό «κορίτσι» του Χέλμουτ Κολ, αλλά τον εκθρόνισε από πρόεδρο του κόμματος. Για τα μέλη του κόμματός της CDU είναι πολύ Σοσιαλδημοκράτισσα. Αλλά ύστερα από δύο θητείες παραμένει η «υποψήφια της καρδιάς τους»: στο τελευταίο συνέδριο εγκρίθηκε με 98%.

Οι εχθροί της στο κόμμα καρατομήθηκαν ή πήραν μόνοι τους αποστάσεις. Οι φίλοι της «φοβούνται» τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επαγγελματική προοπτική: να επανεκλεγεί Καγκελάριος. Οι δημοσκοπήσεις τής δίνουν στην απευθείας εκλογή 56%.

Μέθοδος επίλυσης προβλημάτων την οποία προτιμά: η αναβολή λήψης απόφασης. Ακούει όμως προσεκτικά τον συνομιλητή της. Ο βιογράφος της Βόλφγκανγκ Στοκ λέει ότι «προτιμά να κλείνει το στόμα παρά να πει μια κουβέντα παραπάνω που θα ανοίξει πληγές».

Ατεκνη, παντρεμένη σε δεύτερο γάμο εδώ και 14 χρόνια.

Αγαπημένο σπορ, η πεζοπορία. Αγαπημένη ομάδα, η Εθνική Γερμανίας.

Το προεκλογικό ζήτημα που αναδεικνύει: η πορεία

της Ευρώπης.

Οι Φιλελεύθεροι είναι η προτίμησή της και για τη μελλοντική κυβέρνηση. Θεωρεί ότι «η κεντροδεξιά κυβέρνηση ήταν η καλύτερη μετά την επανένωση».

Η προεκλογική υπόσχεση με το μεγαλύτερο κόστος είναι η διάσωση του ευρώ.

Πρώτη ξένη γλώσσα είναι τα ρωσικά. Τα έμαθε σε διακοπές στη Σοβιετική Ενωση.

Στον πόλεμο του Ιράκ, το 2002, ήταν αποφασισμένη να συμμετάσχει στο πλευρό του Μπους.

Η βιογραφία της πούλησε 33.095 αντίτυπα μέσω του Αmazon.

Στις μουσικές προτιμήσεις της δηλώνει φανατική του ανατολικογερμανικού ροκ συγκροτήματος Karat και των Beatles. Ακούει κλασική μουσική και όπερα.

Αγαπημένο της φαγητό είναι το ρολό με πατάτες. Της αρέσει να μαγειρεύει τις Κυριακές. Προτιμά φαγητά με πράσινο λάχανο ή πατατόσουπα Πομερανίας.

Τα έσοδά της είναι 250.000 ευρώ, όσο η ετήσια αποζημίωση της Καγκελαρίου.

«Κανένα σεντ για την Ελλάδα», είχε πει σε προεκλογική ομιλία της, λίγο πριν από το πρώτο Μνημόνιο τον Μάιο του 2010.

Η μεγαλύτερη ήττα της

Με τον «μεγάλο συνασπισμό» CDU και SPD ξεκίνησε την καριέρα της ως Καγκελάριος της Γερμανίας. Η μεγαλύτερη πολιτική ήττα της ήταν ότι δεν απέτρεψε να εκλεγεί ο Ανατολικογερμανός Γιόαχιμ Γκάουκ Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΕΕΡ ΣΤΑΪΝΜΠΡΟΥΚ

Ο φίλος του Χέλμουτ Σμιτπου ακούει Λου Ριντκαι μιλάει δανικά

Δυτικογερμανός, μεγαλωμένος στο Αμβούργο. Το νεανικό όνειρο που πραγματοποίησε ήταν τρεις μήνες στο Παρίσι. Στα φοιτητικά του χρόνια πέρασε από κοινόβιο τη δεκαετία του 1970, που παραλίγο να του κοστίσει αργότερα τον διορισμό του στο Δημόσιο γιατί το κοινόβιο κατηγορήθηκε, αβάσιμα, για τρομοκρατία.

Σπούδασε Οικονομικά, πρωτοδιορίστηκε βοηθός τμηματάρχη στο υπουργείο Δημοσίων Εργων.

Μέλος του SPD από το 1969. Πολιτικό του πρότυπο είναι ο Χέλμουτ Σμιτ, με τον οποίο παίζει ακόμη σκάκι. Η βάση τον αντιμετωπίζει με δυσπιστία γιατί είχε στηρίξει τις περικοπές του Σρέντερ με την ατζέντα 2010.

Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι τον περιμένουν στη γωνία να κάνει το επόμενο λάθος. Οι φίλοι του «φοβούνται» τις αναλύσεις του γεμάτες αριθμούς.

Πιθανότερη προοπτική ύστερα από μια εκλογική ήττα να ιδιωτεύσει. Στην άμεση σύγκριση με τη Μέρκελ το ποσοστό του είναι μόλις 21%.

Μέθοδος επίλυσης προβλημάτων την οποία συνηθίζει: βάζει συχνά τις φωνές, στις καθυστερήσεις βγάζει το μαστίγιο. Κατά τον βιογράφο του Φρίντριχ Ντάνιελ Στουρμ, «είναι ένας πολιτικός της προσφοράς, που υπηρετεί τη ζήτηση εκεί όπου εκτιμά ότι είναι το πολιτικό κέντρο».

Εχει τρεις κόρες, ο γάμος του κρατάει 37 χρόνια.

Αγαπημένο σπορ είναι το σκάκι. Είναι πιστός οπαδός της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Προεκλογικό ζήτημα το οποίο αναδεικνύει είναι η ανακατανομή εισοδήματος.

Οι Φιλελεύθεροι είναι λύση ανάγκης αν δεν υπάρξει πλειοψηφία βουλευτών για κυβέρνηση SPD – Πρασίνων. Για την απερχόμενη κυβέρνηση είπε ότι «και το τελευταίο μικρομάγαζο έχει καλύτερο μάνατζμεντ».

Η προεκλογική υπόσχεση με το μεγαλύτερο κόστος είναι η διάσωση του ευρώ.

Πρώτη ξένη γλώσσα είναι τα δανικά. Η οικογένεια της μητέρας του προέρχεται από τη Δανία.

Τα πολεμικά καραβάκια ήταν το αγαπημένο του παιχνίδι, ως παιδί αξιωματικού του Ναυτικού.

Η βιογραφία του πούλησε 19.096 αντίτυπα, αναφέρει η λίστα της Amazon.

Ο αγαπημένος του μουσικός είναι ο Λου Ριντ. Το τραγούδι του είναι το «Walk on the wild side».

Αγαπημένο του φαγητό είναι η πάστα σε όλους τους συνδυασμούς. Πίνει ευχαρίστως Pinot Grigio. Δεν θα αγόραζε ποτέ μια φιάλη κάτω από οκτώ ευρώ.

Τα κέρδη από τις ομιλίες του από το 2009 μέχρι σήμερα είναι δύο εκατομμύρια ευρώ.

«Ως προς το δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις της Μέρκελ και του Σόιμπλε», είπε μόλις προχθές.

Η μεγαλύτερη ήττα του

Επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» θα είναι το τέλος της πολιτικής του καριέρας.Τη μεγαλύτερη ήττα υπέστη όταν δεν εξελέγη πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στις εκλογέςτου 2005.