Λίγες ώρες προτού πέσει η αυλαία των τελευταίων απολογιών στην υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» και οι κατηγορούμενοι αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα για την ώρα της κρίσης, ο Νίκος Ζήγρας εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του Ακη Τσοχατζόπουλου προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού. Ο Ν. Ζήγρας ισχυρίστηκε ότι πριν από λίγες ημέρες «άκουσα τον Ακη Τσοχατζόπουλο να λέει ταραγμένος σε κάποιο συγκρατούμενό του» ότι «φοβάμαι μη σπάσει η Λαμπροπούλου και πει για τα βιβλία που έδωσε στον Τσεκούρα για τη Nobilis» (σ.σ.: πρόκειται για την εταιρεία από την οποία αγοράστηκε το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου).

Είχε προηγηθεί η απολογία του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου, ο οποίος έδωσε στους δικαστές μια πρώτη γεύση της υπερασπιστικής του γραμμής, αλλά δεν… μπήκε στο ψητό, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρήστος Κατσιάνης. Ο Ι. Σμπώκος είπε στους δικαστές μία μαντινάδα, πήρε τα εύσημα του προέδρου για το αναλυτικό οργανόγραμμα που παρέδωσε σχετικά με τις επίμαχες προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναφέρθηκε βήμα προς βήμα στο βιογραφικό και στο έργο του, ενώ δεν έλειψαν οι φορτισμένες στιγμές την ώρα που αναφέρθηκε στην οικογένειά του. «Ποιος μπορεί να δείξει επιείκεια στον εαυτό του, όταν έχει διαλύσει τις ζωές των δικών του ανθρώπων και δεν μπορεί να τις συναρμολογήσει», είπε χωρίς να κρύψει τη συγκίνησή του.

«Ο,τι έχω πετύχει στη ζωή μου είναι με δική μου προσπάθεια. Δεν μου χαρίστηκε κανένας», είπε σε μια αποστροφή της απολογίας του θέλοντας να δείξει ότι ο ίδιος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με δώρα και ανταλλάγματα, ενώ υπερασπίστηκε με επιχειρήματα τη νομιμότητα των συμβάσεων που αποδείχθηκαν επωφελείς για το ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο επί της ουσίας της κατηγορίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Ι. Σμπώκος θα απαντήσει σήμερα στο δικαστήριο, με αιχμή του δόρατος τις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο αρχείο του πρώην υπουργού, από το περιεχόμενο των οποίων φέρεται να προκύπτει μεταξύ τους οικονομική συναλλαγή.

Την αθωότητά τους υπερασπίστηκαν, επίσης, χθες ο επιχειρηματίας Φώτης Αρβανίτης και ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος. Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί η Βίκυ Σταμάτη, ο κύπριος δικηγόρος Σπύρος Χατζηνικολάου και ο εκδότης Νίκος Καρατζάς.

Το τέλος των απολογιών σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της δίκης, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα αγορεύσουν οι εισαγγελείς Γεωργία Αδειλήνη και Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.