Η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσαν χθες με μια φωνή οι εκπρόσωποι Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θέλοντας να καθησυχάσουν τους φόβους που προκάλεσαν δημοσιεύματα σχετικά με τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε εταιρεία στο Λουξεμβούργο.

ΤΟ ΟΧΗΜΑ. Οι πληροφορίες από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες ωστόσο επιβεβαιώνουν ότι εξετάζεται η δημιουργία εταιρείας χαρτοφυλακίου ή άλλου αντίστοιχου «οχήματος ειδικού σκοπού», όπως λέγεται, στην οποία θα ενταχθούν τα ακίνητα του Δημοσίου προς αξιοποίηση. Απόφαση ακόμη δεν έχει ληφθεί, αλλά η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του Ταμείου δηλαδή από το οποίο δανείζεται πλέον η Ελλάδα, προβλέπει ότι η έδρα του θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο και η διοίκησή του θα είναι ξένη.

Ακόμη και αν η ενδεχόμενη εκτός Ελλάδας έδρα και διοίκηση της νέας εταιρείας χαρτοφυλακίου δεν συνεπάγεται αλλαγή στην ιδιοκτησία των ακινήτων ή του προγράμματος, όπως διαβεβαιώνουν οι τροϊκανοί, το θέμα πολιτικά είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και η κυβέρνηση θα το διαπραγματευθεί κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Στο παρελθόν είχε προκαλέσει σάλο η απαίτηση της τρόικας για τη μεταφορά στο Λουξεμβούργο του λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, κάτι που τελικά δεν έγινε και ο λογαριασμός τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αντίστοιχα, αντιδράσεις είχε προκαλέσει η απαίτηση της Φινλανδίας πριν από 2 χρόνια να εγγυηθεί η Ελλάδα τα δάνεια που θα έπαιρνε μεταβιβάζοντας περιουσιακά στοιχεία σε εταιρεία του Λουξεμβούργου. Ούτως ή άλλως, τα ακίνητα έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και, άρα, η ιδιωτικοποίησή τους είναι μονόδρομος.

Η ιδέα για εταιρεία ειδικού σκοπού είναι ένα σχέδιο ευρύτερο από την τιτλοποίηση, που προωθείται ήδη για 1.000 ακίνητα. Η εταιρεία θα μπορεί είτε να εκδίδει ομόλογα έναντι εσόδων από τα ακίνητα είτε να πουλάει μετοχές τους είτε να επενδύει σε αυτά για να αυξάνει την αξία τους. «Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές», σχολίαζε χθες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και το πρακτορείο Reuters ανέφεραν σε χθεσινά δημοσιεύματά τους ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα την πιέσουν για τη δημιουργία εταιρείας που θα διοικείται από την ευρωζώνη και θα έχει την έδρα της εκτός Ελλάδας.

Οπως ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία των ακινήτων ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», εξάλλου, επισημαίνουν ότι ο στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία, που εμποδίζει την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ. Η τρόικα πιέζει για την αύξηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για να μειωθεί το δημόσιο χρέος και, αντίστοιχα, να περιοριστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Χθες πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Τζέρι Ράις είπε ότι το ΔΝΤ δεν συζητά με την Ελλάδα για τρίτο πακέτο, καθώς το τρέχον πρόγραμμα θα συνεχιστεί έως το 2016. Ως γνωστόν, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυτός που έθεσε θέμα τρίτου πακέτου προ ημερών, ενώ το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που δεν έχουν καλυφθεί για την περίοδο 2014-15 φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Ο κ. Ράις πάντως είπε χθες ότι όλα αυτά θα συζητηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα. «Τα μεγέθη μπορεί να αλλάξουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε.