Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση της σύμβασης παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων, η οποία υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. «Οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία έχουν θετικό πρόσημο», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι μέσα στους στόχους και οι παραγωγικοί δείκτες, κυρίως ο τουρισμός, έχουν αυξητικές τάσεις». Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι «αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, ίσως το εθνικό προϊόν εφέτος να κυμανθεί καλύτερα από τις προβλέψεις».

Πάντως, έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο, ενώ πολλοί βουλευτές χαρακτηρίζουν τη σύμβαση «ξεπούλημα» και «σκάνδαλο». Μάλιστα, μετά την απόφαση της πλειοψηφίας να συζητηθεί η σύμβαση για την πώληση των Κρατικών Λαχείων με τη συγκεκριμένη διαδικασία, από την αίθουσα της συνεδρίασης αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Οπως υποστήριξαν, δεν θέλουν με την παρουσία τους να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία. Διευκρίνισαν ωστόσο ότι σήμερα θα παραστούν στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της διαδικασίας επισημαίνοντας ότι «το νομοσχέδιο εισάγεται ως κατεπείγον γιατί συναρτάται άμεσα με την εφαρμογή του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων», και πρόσθεσε: «Ο παραχωρησιούχος έχει καταβάλει 38 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό μεσεγγύησης και χρειάζεται το κατεπείγον για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

«Πρόκειται για βάναυση παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής. Με τη σύμβαση ξεπουλάτε για 12 χρόνια ένα τεράστιο έσοδο που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Δεν ισχύει ο ισχυρισμός της εισροής χρημάτων. Παραβιάζετε κάθε έννοια συνταγματικότητας για να δώσετε χάρισμα σε δύο μεγάλες εταιρείες, τις οποίες έχετε υπό την αιγίδα και την προστασία σας, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», ήταν η έντονη αντίδραση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινας Χαραλαμπίδου.

Στη βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος επικαλούμενος τις διακοπές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε: «Με την ευκολία που κάποιοι μιλούν για τα άλλα κόμματα θα λαμβάνουν και τις ανάλογες απαντήσεις. Τι έχει να πει η κυρία Χαραλαμπίδου για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έκανε διακοπές φιλοξενούμενος επιχειρηματία;».

Πάντως, κατηγορηματικά αντίθετοι στη σύμβαση παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων ήταν και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. Σε διαφορετικό τόνο, η ΔΗΜΑΡ υποστήριξε: «Πρέπει να εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι η πρώτη παραχώρηση, που ουσιαστικά είναι τα Λαχεία, είναι επωφελής για το Δημόσιο και πρέπει να πείσουμε όχι μόνο με την ουσία αλλά και με τη διαδικασία –και μόνο υποψίες προκαλεί η διαδικασία του κατεπείγοντος».

Αμεση είσπραξη 190 εκατομμυρίων

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι το συνολικό όφελος του Δημοσίου από την πώληση των Κρατικών Λαχείων θα είναι 524 εκατ. ευρώ, αφού «θα εισπραχθούν άμεσα 190 εκατ., συν 334 εκατ. που θα είναι η διαφορά μεταξύ αυτών που θα έπαιρνε το Δημόσιο ως κρατικό όφελος και όσων θα πάρει τώρα με τη σύμβαση».