Σε αναδίπλωση στο θέμα της επίμαχης τροπολογίας που αφορά την πρόσβαση του προσωπικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σε στοιχεία που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο προχώρησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των ΑΝΕΛ, που ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία και επιτέθηκαν στην κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο «παρέχει τη δυνατότητα στην ΕΛΣΤΑΤ να έχει πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία των φορολογουμένων με μόνη απόφαση του προέδρου της κ. Γεωργίου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, πάντως, αν και υπεραμύνθηκε της διάταξης επισημαίνοντας ότι «η ρύθμιση είναι πάνω από τα πρόσωπα της ΕΛΣΤΑΤ», τελικώς προχώρησε σε αναδιατύπωση, σύμφωνα με την οποία «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θεσπίζεται έπειτα από σύμφωνη γνώμη της ΕΛΣΤΑΤ και εισήγηση των αρμόδιων φορολογικών υπηρεσιών η δυνατότητα πρόσβασης και διαβίβασης στοιχείων που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο».

Μάλιστα, μετά την τροποποίηση του κ. Σταϊκούρα, το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία την επίμαχη τροπολογία με 56 ψήφους «υπέρ» έναντι 36 «κατά». Υπογραμμίζεται ότι υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου, μάλιστα, διά μέσου του βουλευτή του Σπύρου Λυκούδη, απέσυρε τις επιφυλάξεις που διατηρούσε μετά την αναδιατύπωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.