Με τις ευλογίες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και με το βλέμμα στραμμένο στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε χθες η ίδρυση ακόμα μιας συνιστώσας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Σοσιαλιστική Τάση. Μαζί της ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά και μια διακριτή «πατριωτική» τάση, της οποίας οι θέσεις για επίμαχα ζητήματα ιδεολογικού και προγραμματικού περιεχομένου αναμένεται να δημιουργήσουν νέες ισορροπίες στο εσωκομματικό πεδίο. Η Σοσιαλιστική Τάση των Π. Κουρουμπλή, Αλ. Μητρόπουλου, Αντ. Κοτσακά, Δ. Τσουκαλά και Γ. Μιχελογιαννάκη επί της ουσίας –όπως παραδέχονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –είναι ένα άτυπο κέντρο υποδοχής στελεχών και ψηφοφόρων του λεγόμενου «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ, που θα διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δημιουργία της, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος που γνωρίζουν πολύ καλά το παρασκήνιο, έχει στόχο να ξεπεράσει τα προβλήματα εισόδου που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν στο πολύχρωμο τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη προερχόμενα κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που έγινε κάτι παραπάνω από εμφανές και στο ιδρυτικό Συνέδριο.

Η δυσκολία των πασοκογενών του ΣΥΡΙΖΑ να βρουν τον δρόμο τους στα όργανα του κόμματος, σε κάθε επίπεδο, φάνηκε και σε επίπεδο κορυφής όταν για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν μόνο τρεις από τον χώρο.

Μάλιστα η «σφαγή των πασοκογενών» στην Κεντρική Επιτροπή είχε αποτελέσει ζήτημα που κλήθηκε να το χειριστεί πυροσβεστικά ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά το Συνέδριο, ενώ με την υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση της ηγεσίας στη χθεσινή εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Τάσης –από τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκο Βούτση και τον Αλέκο Φλαμπουράρη –επιχειρήθηκε να αποκλειστούν τυχόν ερμηνείες για κίνηση «δυσαρέσκειας» των πασοκογενών μετά το σφάξιμό τους από τα κορυφαία όργανα του κόμματος.

Η δημιουργία της Τάσης, ως οχήματος εισόδου στελεχών και πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έγινε εμφανής και από την απάντηση που έδωσε ο Αντώνης Κοτσακάς σε ερώτηση για τη θέση της ως προς το ζήτημα των μελλοντικών πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως υπογράμμισε, «εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, μας ενδιαφέρει ένας υγιές στελεχικό δυναμικό που σήμερα δεν εκφράζεται πολιτικά, μας ενδιαφέρουν οι κοινωνικές συμμαχίες με πρόσωπα και συλλογικότητες που έχουν αντίκρισμα στην τοπική κοινωνία».

Νωρίτερα ο κ. Βίτσας απηύθυνε άλλη μία φορά πρόσκληση στους πολίτες να γίνουν μέλη του «ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ». «Κάνω ένα κάλεσμα προς όσους θέλουν μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο να πυκνώσουν τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ τριπλασίασε τα μέλη του την περίοδο 1981-85. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να το πετύχει αυτό τώρα και όχι όταν θα γίνει κυβέρνηση», είπε.