Δεκτά θα γίνουν όλα τα παιδιά που πληρούν τα οικογενειακά κριτήρια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας ύστερα από ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε χθες το βράδυ, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία χιλιάδων οικογενειών, τα παιδιά των οποίων έμεναν εκτός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι καθώς εξασφαλίστηκαν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ –15 εκατ. από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και άλλα τόσα από το υπουργείο Εργασίας. «Για πρώτη φορά και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δημιουργείται η δυνατότητα όλα τα παιδιά που πληρούν τα οικογενειακά κριτήρια να γίνουν δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλης της χώρας. Υστερα από συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς και του υπουργείου Εσωτερικών συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, οι δήμαρχοι, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) είχαν εκφράσει φόβους ότι τελικά 14.000 παιδιά θα έμεναν εκτός των παιδικών σταθμών, αφού τα κονδύλια δεν επαρκούσαν. Τελικά η ανατροπή ήρθε λίγο αργότερα, όταν έγινε γνωστό ότι εξασφαλίστηκαν τα χρήματα. Πρόκειται για τα παιδιά γυναικών που είχαν κάνει αίτηση να ενταχθούν στο πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Φωτεινή Σιμιτζή

Νέα Αρτάκη Εύβοιας

Είχε μείνει εκτός, παρά τα 3 παιδιά της

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα με τα ονόματα όσων οι αιτήσεις έγιναν δεκτές,

η Φωτεινή Σιμιτζή διάβασε το δικό της στον κατάλογο με τις επιλαχούσες, καθώς τα μόρια της τρίτεκνης, στην αίτηση που έκανε προκειμένου τόσο ο τρίχρονος γιος της όσο και η 15 μηνών κόρη της να εισαχθούν σε παιδικό σταθμό της Νέας Αρτάκης όπου μένουν, δεν ήταν αρκετά. Η Φ. Σιμιτζή είναι άνεργη από τον περασμένο Ιανουάριο – μέχρι τότε εργαζόταν σε συνεργείο καθαρισμού – και δεν είχε ούτε τα απαραίτητα ένσημα για να μπει στο πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Πλέον το πρόβλημα λύνεται.

Ευγενία Σαρηγιαννίδου

Αθήνα

«Δεν θα μπορούσα να πληρώσω»

Οπως και πέρυσι, ο 4 1/2 ετών γιος της Ευγενίας Σαρηγιαννίδου θα πάει στον παιδικό σταθμό. «Από 15 μηνών πηγαίνει το παιδί στον σταθμό. Κι αυτό γιατί οι παππούδες και οι γιαγιάδες ζουν μακριά, οπότε ακόμη και στην περίπτωση που δεν το στέλναμε παιδικό θα έπρεπε να πληρώνουμε μια γυναίκα για να το κρατά», δηλώνει η 32χρονη ιδιωτική υπάλληλος, η οποία τονίζει ότι πέρυσι χρειάστηκε να πληρώσει επιπλέον στον παιδικό περίπου 750 ευρώ για τη μεταφορά και το φαγητό του παιδιού. Μάλιστα, όπως προσθέτει, εάν φέτος δεν έμπαινε στη λίστα με τις ωφελούμενες μητέρες, δεν θα είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα δίδακτρα για τον παιδικό σταθμό, καθώς ο σύζυγός της είναι αυτή την περίοδο άνεργος.

Νεκταρία Πετρουλή

Νέα Σμύρνη Αττικής

«Ημασταν από τους τυχερούς»

Είναι από τις τυχερές μητέρες, αφού και τα δύο της παιδιά έγιναν δεκτά εξαρχής σε παιδικό και βρεφονηπιακό σταθμό αντίστοιχα, καθώς πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις. Μία από αυτές και το οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν ξεπερνούσε τα 20.000 ευρώ. Η Νεκταρία Πετρουλή έκανε για δεύτερη χρονιά αίτηση για την 4 1/2 ετών Παναγιώτα και πρώτη φορά για τον σχεδόν 2 1/2 ετών Πέτρο. Η 30χρονη και ο σύζυγός της είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και μάλιστα το τελευταίο διάστημα πληρώνονται με καθυστερήσεις.

Βέρα Κουτσαυτάκη

Θεσσαλονίκη

«Δεν μας δίνουν ούτε τα αυτονόητα»

Εκανε αίτηση για την τρίχρονη Ζωή και τον 15 μηνών γιο της. Την περασμένη Δευτέρα, όταν και βγήκαν τα αποτελέσματα, είχε γίνει δεκτή μόνο η αίτηση για την κόρη της. Η Βέρα Κουτσαυτάκη είναι ιδιωτική υπάλληλος και, όπως καταλαβαίνει κανείς, η ανάγκη να μπουν τα παιδιά σε κάποια δομή ήταν μεγάλη. Πέρυσι, που είχε ξανακάνει τα χαρτιά στο πρόγραμμα, ήταν επιλαχούσα και αναγκαστικά έστειλαν τη μικρή σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, όπου διαμένουν, πράγμα που σήμαινε περίπου 400 ευρώ τον μήνα. «Πληρώνουμε, φορολογούμαστε, κι όμως δεν μας δίνουν τα αυτονόητα. Η πρόνοια για τις εργαζόμενες μητέρες στην Ελλάδα είναι λέξη άγνωστη», λέει η ιδιωτική υπάλληλος.