Πρόστιμο άνω των 6 δισ. δολαρίων καλείται να καταβάλει η JPMorgan Chase στο αμερικανικό δημόσιο, προκειμένου να διευθετήσει την κατηγορία για πώληση προβληματικών ομολόγων σε κρατικές εταιρείες στεγαστικής πίστης πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενες πηγές που έχουν γνώση του θέματος, η τράπεζα δεν αποδέχεται το πρόστιμο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που καλείται να πληρώσει οποιαδήποτε τράπεζα μετά την κρίση.

Μάλιστα, το πρόστιμο υπερβαίνει το ποσό που αναμένεται να καταβάλει η JPMorgan έναντι του σκανδάλου των συναλλαγών που έγιναν από το κατάστημά της στο Λονδίνο, γνωστό ως σκάνδαλο «London Whale», ενώ υπερβαίνει και τα ποσά που της επιδικάστηκαν για τη χειραγώγηση των αγορών εμπορευμάτων.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Στεγαστικής Πίστης (Federal Housing Finance Agency, FHFA) άσκησε αγωγή κατά της JPMorgan και άλλων 17 τραπεζών το 2011, καταγγέλλοντας ότι η τράπεζα υποστήριξε ψευδώς πως τα δάνεια, στα οποία βασίζονταν ομόλογα ύψους 33 δισ. δολαρίων που δόθηκαν σε κρατικές εταιρείες, ήταν συνεπή με τις κατευθυντήριες αρχές για την αναδοχή τους.

Ο οργανισμός υποστήριξε ότι η τράπεζα «υπερεκτίμησε σοβαρά τη δυνατότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνειά τους». Τα ομόλογα πουλήθηκαν στις εταιρείες Fannie Mae και Freddie Mac, οι οποίες εγγυώνται τα στεγαστικά δάνεια στην Αμερική και αγοράζουν ομόλογα για το δικό τους χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.

Όταν οι δανειολήπτες άρχισαν το 2007 να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους, η αξία των ομολόγων μειώθηκε πολύ.

Ο Οργανισμός Στεγαστικής Πίστης άσκησε την αγωγή κατά των τραπεζών, καθώς έχει την εποπτεία των Fannie και Freddie.

Αν και η JPMorgan αρνείται να πληρώσει το ποσό που ζητά η κυβέρνηση, αναμένεται να έρθει σε διακανονισμό , πληρώνοντας κάποια δισ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν την κατάσταση. Είναι πιθανό να επιτύχει διευθέτηση με ένα πρόστιμο χαμηλότερο από τα 6 δισ. δολάρια, ακόμη και να κερδίσει την υπόθεση δικαστικά.
Ωστόσο, οι περιπτώσεις που έχουν διευθετηθεί έως τώρα έχουν δείξει ότι οι τράπεζες πληρώνουν υψηλά πρόστιμα και διαμαρτύρονται ότι δεν υπήρξε καμία σημαντική απόφαση υπέρ τους από την αρμόδια δικαστική αρχή της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ