Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ διεμήνυσε σήμερα ότι οποιαδήποτε απόπειρα των ξένων χωρών να μεταβάλουν την ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα θα αποτελούσε «αυταπάτη», ενώ διεμήνυσε πως η Δαμασκός θα «αμυνθεί».

«Εάν ο σκοπός ενός πιθανού (ξένου) στρατιωτικού πλήγματος είναι να επιτευχθεί μια (νέα) ισορροπία δυνάμεων. . . αυτό αποτελεί αυταπάτη και δεν είναι δυνατό να γίνει», είπε ο Μουάλεμ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.

Ο Μουάλεμ επέμεινε ότι η Δαμασκός θα συνεχίσει τη στρατιωτική της εκστρατεία εναντίον των αντικαθεστωτικών παρά τις οποιεσδήποτε ξένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Η στρατιωτική προσπάθεια (της συριακής κυβέρνησης) δεν θα σταματήσει γύρω από την Δαμασκό. Εάν ο στόχος είναι να περιοριστούν οι νίκες των ένοπλων δυνάμεών μας, δεν θα το καταφέρουν», είπε ο Μουάλεμ.

Ακόμη, υποστήριξε ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία θα υπηρετούσε τα συμφέροντα των οργανώσεων οι οποίες συνδέονται με την Αλ Κάιντα και δρουν στη χώρα αυτή, καθώς και του Ισραήλ.

«Η πολεμική προσπάθεια που θα διεξήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Ισραήλ και δευτερευόντως του Μετώπου αλ Νόσρα», της ένοπλης οργάνωσης η οποία δηλώνει πίστη στην Αλ Κάιντα και μάχεται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία, ανέφερε ο σύρος ΥΠΕΞ.

Απευθυνόμενος στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, τις κατηγορίες του οποίου απέρριψε, ο Μουάλεμ είπε ότι η Δαμασκός δεν εμποδίζει  το έργο των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα οι οποίοι προσπαθούν να διεξάγουν έρευνα στο προάστιο της συριακής πρωτεύουσας όπου καταγγέλθηκε ότι σημειώθηκε επίθεση με χημικά όπλα.

Ο Μουάλεμ πρόσθεσε ότι η δεύτερη επίσκεψη των ειδικών για να επιθεωρήσουν τα σημεία όπου καταγγέλθηκαν επιθέσεις του συριακού στρατού με τη χρήση χημικών όπλων αναβλήθηκε έως αύριο Τετάρτη. Ο λόγος, είπε, είναι οι διαφωνίες ανάμεσα στις ομάδες των ανταρτών με τις οποίες η κυβέρνηση αποπειράθηκε να έλθει σε συνεννόηση σχετικά με την ασφάλεια των ειδικών του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ