Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε η ανεργία στη Γαλλία τον Ιούλιο, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων ανέργων να φτάνει τα 3.285.700, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σύγκριση με πέρυσι.

Στοιχεία, που προδιαγράφουν ένα δυσάρεστο μέλλον για την δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς επί 27 συνεχείς μήνες η ανεργία αυξάνεται, και αυτό παρά τη «δέσμευση» Ολάντ ότι θα μειωθεί έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, τον Ιούλιο προστέθηκαν άλλα 2.300 άτομα στη «μαύρη λίστα», ποσοστό αυξημένο κατά 0,2% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Τα νούμερα φαίνεται πως «συγκράτησαν» οι 50.000 επιδοτούμενες θέσεις, που υπογράφτηκαν στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, διαφορετικά η αύξηση της ανεργίας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Η κυβέρνηση του Ολάντ πήρε μία βαθιά ανάσα ανακούφισης τους τελευταίους μήνες, χάρη στις δαπάνες για την ενέργεια εξαιτίας των ακραία χαμηλών θερμοκρασιών φέτος, αλλά κι λόγω της αναπλήρωσης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, που βοήθησαν τη Γαλλία να βγει από το τέλμα της ύφεσης με μία οριακή ανάπτυξη 0,5%—που μολαταύτα είναι η μεγαλύτερη αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ολάντ.

Παρόλα αυτά, οι οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους όσον αφορά τις πιθανότητες να καταγραφεί μία ταχεία ανάκαμψη, καθώς τα κέρδη των επιχειρήσεων βρίσκονται στο πιο χαμηλό σημείο τους στις τελευταίες δύο δεκαετίες.