Έτοιμη να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 είναι η Ουάσινγκτον. Ήδη έχει συσταθεί ένα γκρουπ ανθρώπων με πρόεδρο της επιτροπής τον Μπόμπ Σουίνι που θέλουν να δουν την αμερικανική πρωτεύουσα να γίνεται η πρώτη πόλη της χώρας μετά την Ατλάντα το 1996, που θα φιλοξενήσει την κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη.

«Είμαστε η πόλη με τη μεγαλύτερη ασφάλεια στον κόσμο και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για μια διοργάνωση όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες για την οποία συνήθως ξοδεύονται τεράστια ποσά στο θέμα της προστασίας και της ασφάλειας όσων συμμετέχουν» τόνισε ο Σουίνι που γνωρίζει φυσικά ότι ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι την τελική απόφαση της κατάθεσης υποψηφιότητας.

Η ΔΟΕ θα δώσει το χρίσμα στην πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες του 2024, το 2017, ένα χρόνο μετά τους αγώνες του Ρίο και ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους το Λος Αντζελες (που έχει φιλοξενήσει τους αγώνες το 1932 και το 1984), η Φιλαδέλφεια, η Οκλαχόμα, ενώ το Σαν Ντιέγκο έχει τη σκέψη για μια συνδιοργάνωση με τη μεξικανική πόλη της Τιχουάνα.

Φυσικά εκτός ΗΠΑ, πιθανότατα θα είναι υποψήφιες πόλεις το Παρίσι, η Ρώμη, η Ντόχα και μια πόλη από τη Νότιο Αφρική.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ έχει ενημερώσει με επίσημο έγγραφο 35 πολιτείες της χώρας για το αν θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα, αλλά ακόμα υπάρχουν αρκετά βήματα.

«Θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα στηριχτούν σε γερό άλογο και εμείς σαφώς μπορούμε να το εγγυηθούμε αυτό» τόνισε ο Σουίνι.

Θυμίζουμε ότι πριν από χρόνια η Ουάσινγκτον είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση του 2012 αλλά η αμερικανική ολυμπιακή επιτροπή επέλεξε τελικά τη Νέα Υόρκη ως υποψήφια πόλη για τους αγώνες που κατέληξαν στο Λονδίνο.

Το Σικάγο είχε την ίδια τύχη με τη Νέα Υόρκη, μένοντας από τον πρώτο γύρο εκτός στην ψηφοφορία για τους αγώνες του 2016 που κατέληξαν στο Ρίο και πολλοί είχαν υποστηρίξει πως το Σικάγο «πλήρωσε» το πάρτι που διοργάνωσε η αμερικανική ολυμπιακή επιτροπή λίγο πριν τη διαδικασία με μέλη της ΔΟΕ.

Ο Σουίνι πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του 2014 η Ουάσινγκντον θα μπορεί να στηρίξει με τρία έως πέντε εκατ. δολάρια την υποψηφιότητα για τους αγώνες το κόστος των οποίων το υπολογίζει να κυμανθεί από τριάμιση μέχρι έξι δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πλεονέκτημα της αμερικανικής πρωτεύουσας είναι σε απόσταση 60-70 χιλιομέτρων έχει τις περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις από κάθε άλλη πόλη στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν πάνω από 100.000 δωμάτια ξενοδοχείων.