Ο παλαιός αντιστασιακός κι αργότερα πραξικοπηματίας στην Αλγερία Ελί Ντενουά ντε Σαν Μαρκ έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 91 ετών, ανακοινώθηκε από την οικογένειά του.

Γόνος παλαιάς οικογένειας του Μπορντό, εντάχθηκε σε ηλικία 19 ετών στην αντίσταση εναντίον του Γερμανού κατακτητή και μετά τη σύλληψή του τον Ιούλιο του 1943 μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.

Μετά την επιστροφή του κατατάχθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων. Ως προσωρινός διοικητής του 1ου Συντάγματος ξένων αλεξιπτωτιστών, που επιχειρούσε στην Ινδοκίνα και στην Αλγερία, είχε συμμετάσχει τον Απρίλιο του 1961 στην απόπειρα πραξικοπήματος των στρατηγών στην Αλγερία εναντίον της πολιτικής του προέδρου Σαρλ ντε Γκολ, ο οποίος ήθελε να παραχωρήσει την ανεξαρτησία της στη βορειοαφρικανική κτήση.

Καταδικασμένος σε κάθειρξη 10 ετών μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, ο Ντενουά ντε Σαν Μαρκ εξέτισε μία πενταετία της ποινής του, προτού του χορηγηθεί χάρη τον Δεκέμβριο του 1966, ενώ το 1978 αποκαταστάθηκε πλήρως στα στρατιωτικά και πολιτικά του αξιώματα.

Τον Νοέμβριο του 2011, ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον είχε παρασημοφορήσει με τον Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής, την σημαντικότερη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το 1995 τα απομνημονεύματά του «Τα καυτά πεδία» (Les champs de braises) τιμήθηκαν με το βραβείο Φεμινά για δοκίμιο και στη συνέχεια εκδόθηκαν άλλα δέκα έργα του, με κορυφαίο το «Η Ιστορία μας, 1922-45», που έγραψε με τη συνεργασία του Γερμανού πρώην αξιωματικού Άουγκουστ φον Κάγκενεκ.