Ο διευθύνων σύμβουλος της Μicrosoft Στιβ Μπάλμερ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα παραιτηθεί από την εταιρεία εντός του επόμενου δωδεκάμηνου – μια κίνηση που βάζει τέλος σε ένα κεφάλαιο 13 ετών για τον κολοσσό του λογισμικού.

Ο Μπάλμερ, 57 ετών, είχε ανακοινώσει μόλις πριν από έναν μήνα σχέδιο δραστικής αναδιάρθρωσης της Microsoft, προκειμένου να τη μετατρέψει σε μια εταιρεία «συσκευών και υπηρεσιών», όπως η Apple, από την οποία έχει χάσει την κούρσα στη νέα αγορά φορητών συσκευών.

Σε νέα δήλωσή του, την περασμένη Παρασκευή, ο Μπάλμερ ανέφερε ότι αρχικά είχε σκεφτεί να αποχωρήσει στο μέσο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης της Microsoft, τελικά όμως αποφάσισε ότι η εταιρεία «χρειάζεται έναν διευθύνοντα σύμβουλο που θα παραμείνει στη θέση του μακροπρόθεσμα».

Όπως επισημαίνει το Reuters, στα 38 χρόνια της ιστορίας της η Microsoft είχε αλλάξει διευθύνοντα σύμβουλο μόνο μία φορά, όταν ο Μπιλ Γκέιτς παρέδωσε τα ηνία το 2000, και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος προφανής υποψήφιος για την αντικατάσταση του Μπάλμερ.

Η ανακοίνωση του Μπάλμερ έρχεται λίγο μετά την εξαγορά ενός μικρού μεριδίου στη Microsoft από την επενδυτική εταιρεία ValueAct Capital Management, η οποία έκτοτε πιέζει για αλλαγή στρατηγικής και κατάρτιση ενός σαφούς σχεδίου διαδοχής για τον Μπάλμερ.

Μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε κατά 5,7% στο δείκτη NASDAQ και έκλεισε στα 34,26 δολάρια.

Ο Μπάλμερ είχε μεν καταφέρει να τριπλασιάσει το τζίρο και να διπλασιάσει τα κέρδη της Microsoft, ωστόσο η τιμή της μετοχής παραμένει σχεδόν στάσιμη την τελευταία δεκαετία.

Πάντως, παραμένει αμφίβολο αν η Microsoft θα μπορέσει να καλύψει την απόσταση που την χωρίζει από την Apple και τη Google στην αγορά των smartphone, των tablet και των διαδικτυακών υπηρεσιών.