Ο διευθύνων σύμβουλος της Μicrosoft Στιβ Μπάλμερ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα παραιτηθεί από την εταιρεία εντός του επόμενου δωδεκάμηνου - μια κίνηση που βάζει τέλος σε ένα κεφάλαιο 13 ετών για τον κολοσσό του λογισμικού. 

Ο Μπάλμερ, 57 ετών, είχε ανακοινώσει μόλις πριν από έναν μήνα σχέδιο δραστικής αναδιάρθρωσης της Microsoft, προκειμένου να τη μετατρέψει σε μια εταιρεία «συσκευών και υπηρεσιών», όπως η Apple, από την οποία έχει χάσει την κούρσα στη νέα αγορά φορητών συσκευών.

Σε νέα δήλωσή του, την περασμένη Παρασκευή, ο Μπάλμερ ανέφερε ότι αρχικά είχε σκεφτεί να αποχωρήσει στο μέσο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης της Microsoft, τελικά όμως αποφάσισε ότι η εταιρεία «χρειάζεται έναν διευθύνοντα σύμβουλο που θα παραμείνει στη θέση του μακροπρόθεσμα».

Όπως επισημαίνει το Reuters, στα 38 χρόνια της ιστορίας της η Microsoft είχε αλλάξει διευθύνοντα σύμβουλο μόνο μία φορά, όταν ο Μπιλ Γκέιτς παρέδωσε τα ηνία το 2000, και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος προφανής υποψήφιος για την αντικατάσταση του Μπάλμερ.

Η ανακοίνωση του Μπάλμερ έρχεται λίγο μετά την εξαγορά ενός μικρού μεριδίου στη Microsoft από την επενδυτική εταιρεία ValueAct Capital Management, η οποία έκτοτε πιέζει για αλλαγή στρατηγικής και κατάρτιση ενός σαφούς σχεδίου διαδοχής για τον Μπάλμερ.

Μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε κατά 5,7% στο δείκτη NASDAQ και έκλεισε στα 34,26 δολάρια.

Ο Μπάλμερ είχε μεν καταφέρει να τριπλασιάσει το τζίρο και να διπλασιάσει τα κέρδη της Microsoft, ωστόσο η τιμή της μετοχής παραμένει σχεδόν στάσιμη την τελευταία δεκαετία.

Πάντως, παραμένει αμφίβολο αν η Microsoft θα μπορέσει να καλύψει την απόσταση που την χωρίζει από την Apple και τη Google στην αγορά των smartphone, των tablet και των διαδικτυακών υπηρεσιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από