Ο Σεπτέμβριος, παραδοσιακά μήνας μουσικής κινητικότητας, παίρνει μάλλον αποθαρρυντικά μηνύματα από το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι. Η μείωση του αριθμού των εισιτηρίων στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μεγάλη.«Μπορεί να φτάνει το 30% σε σχέση με πέρυσι», κατά τον παραγωγό Διονύση Ποτσολάκη. «Στο River Party τον προηγούμενο χρόνο είχαμε 50.000 εισιτήρια και φέτος κόψαμε 35.000. Αυτή η εικόνα του φεστιβάλ δείχνει πώς κινήθηκε γενικότερα το καλοκαίρι. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη με τους μεγάλους συναυλιακούς χώρους τον Σεπτέμβριο προσφέρουν μια ανάσα στους καλλιτέχνες».

Η τάση πάντως είναι χαμηλό εισιτήριο στην προπώληση –οι περισσότερες συναυλίες έχουν 10 ευρώ –και λίγο τσιμπημένο στην είσοδο.

Λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβριος, μια μουσική παρέα που μοιράστηκε αρκετούς χειμώνες το πάλκο και περιόδευσε ανά την Ελλάδα επιστρέφει στην Αθήνα. Στις 28 Αυγούστου στο Θέατρο Παπάγου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Μπάμπης Στόκας, ο Δημήτρης Σταρόβας μαζί με τη Ζηνοβία Αρβανιτίδη, ανάμεσα στα τραγούδια που θα παρουσιάσουν, θα προσφέρουν και στιγμές γέλιου με ενσταντανέ πολιτικοκοινωνικής σάτιρας. Την ίδια βραδιά στην Τεχνόπολη εμφανίζεται ο Μίλτος Πασχαλίδης και στο Αλσος Βεΐκου η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

«Με λογισμό και μ’ όνειρο»: αυτόν τον τίτλο έδωσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος στη συναυλία του (1η Σεπτεμβρίου) που θα ανοίξει τις εξω-φεστιβαλικές εκδηλώσεις στο Ηρώδειο. Εργα του θα ερμηνεύσουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Vassilikos και η Νατάσσα Μποφίλιου.

Στις 4 Σεπτεμβρίου οι Active Member γιορτάζουν την εικοσάχρονη μουσική τους πορεία στον χώρο της Τεχνόπολης. Για τον λόγο αυτό καλούν καλλιτέχνες που σέβονται και αγαπούν, έστω και αν βρίσκονται σε άλλα μουσικά λημέρια. Ετσι στη σκηνή μαζί τους θα βρεθούν η Ελένη Βιτάλη, ο Γιάννης Κότσιρας, η Γιώτα Γιάννα κ.ά. για να παροτρύνουν μαζί με την αγαπητή δημοφιλή χιπ-χοπ μπάντα το κοινό: «Τραγούδα μαζί μας να φύγει το σκοτάδι».

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μαζί με τον τσελίστα Γιώργο Καλούδη θα συνυπάρξουν στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας στις 16 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχύλεια 2013. Εχοντας ως βάση την κοινή αισθητική τους παρουσιάζουν τραγούδια-σταθμούς και στηρίζουν το πρόγραμμα με αυτοσχεδιασμούς και λιτές προσεγγίσεις.

ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ. Το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη θα φωτίσει με τον δικό του τρόπο ο Γιάννης Πάριος την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Ο τραγουδιστής στήνει το δικό του πάλκο στη σκηνή του Ρωμαϊκού Ωδείου και ανασύρει, όπως λέει, τις νεανικές του αναμνήσεις, προσδοκώντας να αναδείξει την καθαρότητα και τον λυρισμό των τραγουδιών του Τσιτσάνη.

Αυτή τη μουσική συνύπαρξη την περίμεναν πολλοί: του Θανάση Παπακωνσταντίνου, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων, με τη Μελίνα Κανά. Οπως λέει ο ίδιος: «Η Μελίνα Κανά καθόρισε με τη φωνή της την πρώτη δημιουργική μου περίοδο». Κάτι σαν ανταμοιβή; Ισως!

Ο Γιάννης Αγγελάκας επιλέγει το Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα για να ρίξει την αυλαία της καλοκαιρινής του περιοδείας. Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με την μόνιμη πια μουσική του παρέα – Ντίνο Σαδίκη, Τίτο Καρυωτάκη, Στάθη Αραμπατζή και Χρίστο Χαρμπίλα – θυμίζει κομμάτια από τις Τρύπες αλλά και από την πρόσφατη δισκογραφία του.

ΡΕΓΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Τον κλειστό χώρο Βοτανικός Live Stage επέλεξαν για να εμφανιστούν οι Groundation – πολλοί είναι εκείνοι που τους αποδίδουν τον χαρακτηρισμό «πατέρες» της progressive reggae. Η καλιφορνέζικη ρέγκε μπάντα έρχεται την τελευταία ημέρα του Αυγούστου για να πει από σκηνής άλλη μια φορά το σύνθημά της: «Αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν σου, δεν γνωρίζεις το μέλλον σου». Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Ρόδες.

Τις δυνάμεις της και σε ανοιχτό χώρο στην Ελλάδα – πριν από δύο χρόνια είχε εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – θα δοκιμάσει αυτή τη φορά η Ζaz. H γαλλίδα τραγουδίστρια θα εμφανιστεί στο Θέατρο του Λυκαβηττού στις 3 του Σεπτέμβρη για να παρουσιάσει τραγούδια από τη δισκογραφία της αλλά και ό,τι αγαπά: τζαζ, τσιγγάνικα και σύγχρονη ποπ. Η Μαριέττα Φαφούτη και η μπάντα της θα δώσουν από σκηνής το σύνθημα της έναρξης της συναυλίας.