Εάν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «δεν μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης χωρίς νέους όρους».

«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου μέχρι το 2015 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι», λέει ο υπουργός σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Για το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

Στο σημείο αυτό σημειώνει πως «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν».

Ο υπουργός δεν αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και σε αυτή τη χρηματοδότηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές ο κ. Στουρνάρας δηλώνει:

«Δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσα στο 2014, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

«Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από