Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ενισχύει την παρουσία του στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει όλες τις επιλογές μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Ο 6ος Αμερικανικός Στόλος, που επιχειρεί στη Μεσόγειο, θα έχει τέσσερα αντιτορπιλικά, αντί για τρία που περιπολούν συνήθως. «Το υπουργείο Αμυνας έχει την ευθύνη να παράσχει στον Πρόεδρο όλες τις επιλογές» δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Στο μεταξύ, έφτασε στη Δαμασκό η επικεφαλής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, Ανγκελα Κάνε, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση Ασαντ να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ την πρόσβαση στο σημείο που η αντιπολίτευση καταγγέλλει επίθεση με χημικά όπλα

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων, ώστε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, να έχει στη διάθεσή του «επιλογές», αν θελήσει να διατάξει μία επέμβαση στη Συρία.

«Το υπουργείο Αμυνας έχει την ευθύνη να παράσχει στον πρόεδρο όλες τις επιλογές για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χέιγκελ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον, τα μέσα αυτά περιλαμβάνουν την αποστολή στη Μεσόγειο ενός τέταρτου αντιτορπιλικού εξοπλισμένου με πυραύλους κρουζ.

Ο 6ος αμερικανικός στόλος, που επιχειρεί στη Μεσόγειο, αποφάσισε να αφήσει στην περιοχή το αντιτορπιλικό Mahan, το οποίο επρόκειτο αρχικά να επιστρέψει στο αγκυροβόλιό του στο Νόρφολκ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και να αντικατασταθεί από το αντιτορπιλικό Ramage.

Αυτά τα δύο σκάφη θα προστεθούν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες στα αντιτορπιλικά Barry και Gravely. Στα νερά της Μεσογείου περιπολούν συνήθως τρία αντιτορπιλικά.

Οι σύμβουλοι ασφαλείας του Ομπάμα αναμένεται να συνεδριάσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Λευκό Οίκο για να ζυγίσουν τις επιλογές που έχουν.

Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις της Δύσης λένε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό αυτή την εβδομάδα.

Οι πηγές αμερικανικών και ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας τονίζουν ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι αρχικές και ότι αναζητώνται ακόμα αδιαμφισβήτητα στοιχεία για το εάν έγινε όντως χρήση χημικών όπλων. Προσθέτουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες ή και περισσότερο.

Ο Λευκός Οίκος δέχεται πιέσεις να δώσει απάντηση στις κατηγορίες ότι πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Συρία μια μεγάλης έκτασης επίθεση με χημικά όπλα που στοίχισε τη ζωή σε 1.300 ανθρώπους.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι κατηγορίες αυτές αποτελούν ένα «γεγονός βαθιάς ανησυχίας». Επισήμανε, όμως ότι δεν θα βιαστεί να εμπλέξει την Αμερική σε έναν δαπανηρό νέο πόλεμο.

Ο Ομπάμα «παραμέρισε» την υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι έναν χρόνο πριν είχε χαρακτηρίσει τη χρήση χημικών όπλων «κόκκινη γραμμή» για αμερικανική δράση στη Συρία. Και χαρακτήρισε «υπερβολικά διογκωμένη» την ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν μόνες τους να θέσουν τέλος στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία.