Παγκόσμια κατακραυγή και έντονη ανησυχία που πάντως δεν συνοδεύονται από κάποια ουσιαστική κίνηση, έχει προκαλέσει η επίθεση με χημικά σε προάστιο της Δαμασκού, από την οποία φαίνεται ότι βρήκαν τραγικό θάνατο περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι. Αντίθετα, αυτή η χωρίς προηγούμενο τραγωδία έφερε στην επιφάνεια τις βαθύτατες διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται εξαιρετικά το έργο των επιθεωρητών του, οι οποίοι είχαν φθάσει δύο ημέρες νωρίτερα στη Συρία.

Συνολικά, 37 χώρες ζήτησαν χθες να γίνει έλεγχος για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση και για τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Οπως όμως επισημαίνει η «Μοντ», οι επιθεωρητές είναι ουσιαστικά με δεμένα τα χέρια. Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν να πέσει «άπλετο φως» στην υπόθεση και χαιρέτισαν την «αποφασιστικότητα» με την οποία ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν ζήτησε να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος, αντικειμενικά και γρήγορα». Στην ανακοίνωση, ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά στην παρουσία των επιθεωρητών στη Δαμασκό.

Δεν είναι κάτι που έγινε τυχαία. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ πρότειναν να υιοθετηθούν πιο οξείς τόνοι για την ανακοίνωση και να γίνει υπόμνηση της συνεργασίας των συριακών Αρχών με τους επιθεωρητές. Η Ρωσία όμως αρνήθηκε. Και ο χρόνος κυλάει εις βάρος των επιθεωρητών και της αλήθειας για όσα συνέβησαν στο προάστιο της συριακής πρωτεύουσας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και δέχθηκε την επίθεση με τα χημικά. «Πρέπει να κάνουν γρήγορα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να εντοπίσουν πρόσφατα στοιχεία», τόνιζε στη γαλλική εφημερίδα ευρωπαίος διπλωμάτης.

Καθώς η άδεια του καθεστώτος στους ειδικούς του ΟΗΕ να ερευνήσουν την περιοχή εκκρεμεί, το έργο της έρευνας έχει αναλάβει η συριακή αντιπολίτευση που ανακοίνωσε χθες ότι ανακαλύφθηκαν και άλλα πτώματα στο προάστιο της Δαμασκού όπου σημειώθηκε η επίθεση. «Περιμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί επειδή μόλις ανακαλύψαμε μια συνοικία στη Ζαμάλκα όπου υπάρχουν σπίτια γεμάτα με νεκρούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Χάλεντ Σάλεχ.

ΝΕΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ. Παράλληλα το καθεστώς εξαπέλυε νέο κύμα επιθέσεων από αέρος σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες κοντά στη Δαμασκό. Οι συμβατικές επιθέσεις φαίνεται να έγιναν σε περιοχές όπου την προηγουμένη είχε γίνει χρήση των χημικών όπλων. Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας μεγάλης επίθεσης του Στρατού με στόχο να απωθήσει τους αντάρτες από στρατηγικής σημασίας σημεία που ελέγχουν στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Οι βομβαρδισμοί των μαχητικών επιτείνουν τον εφιάλτη της επίθεσης με χημικά όπλα. «Είδα πολλά παιδιά ξαπλωμένα σε κρεβάτια σαν να κοιμόντουσαν. Δυστυχώς ήταν όλα νεκρά», δήλωσε αντάρτης στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». «Πιστεύαμε ότι το καθεστώς δεν θα έκανε χρήση χημικών, τουλάχιστον αυτές τις ημέρες που είναι εδώ οι επιθεωρητές του ΟΗΕ. Αλλά το καθεστώς φαίνεται ότι δεν δίνει καμία σημασία», προσέθεσε.

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας γέμισαν από ανθρώπους που ζητούσαν απελπισμένα βοήθεια. Στη Ζαμάλκα τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί έξω από ένα τέμενος, ενώ μια φωνή που ακουγόταν από τα μεγάφωνα καλούσε τους κατοίκους της περιοχής να προσέλθουν στο σημείο για να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους. Το καθεστώς επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση στους αντάρτες. Με παρόμοιο τρόπο κινήθηκε η Ρωσία, η οποία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια» που ενορχήστρωσαν οι αντάρτες με στόχο να προκαλέσουν την επέμβαση των δυτικών δυνάμεων. Η εκτίμηση αυτή απέχει πιθανότατα πολύ από την αλήθεια. Το βέβαιο είναι ότι ο εμφύλιος στη Συρία έχει μπει από προχθές σε νέα φάση.