Η κυβέρνηση της Ελβετίας απέρριψε σήμερα την πρόταση ενός γερουσιαστή ο οποίος ζητούσε να καταργηθούν τα τιμητικά αγήματα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ξένων ηγετών και να αντικατασταθούν με... σκύλους Αγίου Βερνάρδου ή με συγκροτήματα παραδοσιακών χορών.

«Η υποδοχή του ηγέτη ενός κράτους με στρατιωτικές τιμές αποτελεί μακρά παράδοση και είναι αναπόσπαστο μέρος του διπλωματικού πρωτοκόλλου που ισχύει σε διεθνή κλίμακα», υπενθύμισε η κυβέρνηση απαντώντας στο αίτημα που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο.

Ο Τόμας Μίντερ, ο γερουσιαστής που είχε την πρωτοβουλία αυτή, ζητούσε να επανεξεταστεί ο «πεπαλαιωμένος» τρόπος υποδοχής των ξένων ηγετών και να προβληθούν περισσότερο τα πλεονεκτήματα της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Ελβετίας.

Υποστήριζε μάλιστα ότι η επιθεώρηση του στρατιωτικού αγήματος είναι «αδικαιολόγητη» δεδομένου ότι η Ελβετία είναι ουδέτερη χώρα.

Ο γερουσιαστής, ο οποίος κατάγεται από το Σαφχόιζε, στη βόρεια Ελβετία, πρότεινε να αντικατασταθούν οι στρατιώτες από σκύλους Αγίου Βερνάρδου, από φολκλορικά συγκροτήματα ή από μια ορχήστρα.

Η κυβέρνηση απάντησε ότι το διεθνές πρωτόκολλο επιτάσσει την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και την επιθεώρηση του στρατιωτικού αγήματος και τόνισε ότι η μη τήρηση αυτού του τελετουργικού θα συνιστούσε «προσβολή» στους ξένους ηγέτες αλλά και στην ίδια τη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από