Δύο ημέρες μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη 35 ετών για τη μεγαλύτερη διαρροή απορρήτων εγγράφων του αμερικανικού Στρατού στην Ιστορία των ΗΠΑ, ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ δήλωσε ότι είναι γένους θηλυκού και ότι επιθυμεί να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ως γυναίκα. «Είμαι η Τσέλσι Μάνινγκ, είμαι γένος θηλυκού», ανέφερε στη δήλωσή του ο Μάνινγκ η οποία αναγνώσθηκε χτες στην εκπομπή «Today» του τηλεοπτικού δικτύου NBC. Την Τετάρτη ο πρώην αναλυτής πληροφοριών του αμερικανού Στρατού καταδικάστηκε για τη διαρροή περισσότερων από 700 χιλιάδες απορρήτων φακέλων στον ιστότοπο Wikileaks. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για είκοσι κατηγορίες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η κατασκοπεία, η κλοπή και η απάτη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, αδικήματα τα οποία διέπραξε το 2010, όταν υπηρετούσε στο Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της δίκης του αποκαλύφθηκε ότι ο Μάνινγκ είχε αποστείλει μέσω e-mail στον επόπτη του μία φωτογραφία του στην οποία απεικονίζεται να φορά ξανθιά περούκα και κραγιόν. Στο e-mail του ο πρώην στρατιώτης είχε δώσει τον τίτλο «Το πρόβλημά μου». Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι την περίοδο που διέρρευσαν τα απόρρητα έγγραφα ο Μάνινγκ είχε αρχίσει ήδη να υποφέρει από κρίση ταυτότητας αναφορικά με τη σεξουαλικότητά του ενώ υπογράμμισαν ότι η αδιαφορία και ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετώπισαν οι επιτελείς του συνέβαλαν στην επιδείνωση της κατάστασής του. Ενας από τους δικηγόρους του, ο Ντέιβιντ Κουμπς, δήλωσε στην εκπομπή του NBC ότι το άγχος που είχε καταλάβει τον Μάνινγκ την περίοδο των διαρροών οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην κατάστασή του, προσδιορίζοντας ωστόσο ότι το συγκεκριμένο γεγονός δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως δικαιολογία καθώς «αυτό που οδήγησε (τον Μάνινγκ) στις συγκεκριμένες πράξεις ήταν ένας ισχυρός ηθικός προσανατολισμός».

Οσον αφορά την επιθυμία του Μάνινγκ να αρχίσει άμεσα ορμονοθεραπεία, ο δικηγόρος του είπε ότι ελπίζει πως οι αξιωματούχοι της στρατιωτικής φυλακής στην οποία βρίσκεται θα φροντίσουν για την ικανοποίηση του αιτήματός του. Στην αντίθετη περίπτωση «θα κάνω οτιδήποτε μπορώ για να αναγκαστούν να το πράξουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κουμπς. Ωστόσο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στρατού προσδιόρισε με ανακοίνωσή του ότι ο «Στρατός δεν παρέχει τη δυνατότητα ορμονοθεραπείας ή πραγματοποίησης εγχείρησης αλλαγής φύλου».

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΑΡΗ. Παράλληλα με την αποκάλυψη του αναπάντεχου γεγονότος αναφορικά με τη σεξουαλική ταυτότητα του πρώην στρατιώτη, ο δικηγόρος τού Μάνινγκ κοινοποίησε την πρόθεσή του να καταθέσει στον Μπαράκ Ομπάμα αίτηση για απονομή χάριτος στον πελάτη του. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Ντέιβιντ Κουμπς διάβασε απόσπασμα του γράμματος που ο Μάνινγκ πρόκειται να στείλει στον αμερικανό Πρόεδρο και στο οποίο δηλώνει ξανά ότι «μετανιώνω εάν με τις πράξεις μου έβλαψα κάποιον ή τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι η αίτηση θα ληφθεί υπόψη «όπως όλες οι άλλες αιτήσεις». Ομως η απονομή χάριτος θεωρείται σχεδόν απίθανη καθώς για την αμερικανική κυβέρνηση ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ είναι ένας «προδότης».

Αλλαγή φύλου σε εγκλείστους

Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε πέρυσιπως η παροχή πόρων για την εγχείρηση αλλαγής φύλου αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα των εγκλείστων σε φυλακές