Ακόμη και για την εφευρετικότητα που διακρίνει τους Κινέζους όσον αφορά την προπαγάνδα, η κάλυψη της δίκης του Μπο Σιλάι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μια πρωτιά. Η κυβέρνηση προχώρησε στη χωρίς προηγούμενο κίνηση να μεταδίδει τις εξελίξεις της δίκης μέσω της κινεζικής εκδοχής του twitter.
Το δικαστήριο της πόλης Τζινάν στην Ανατολική Κίνα μετέδιδε τις εξελίξεις μέσω της υπηρεσίας Weibo της ιστοσελίδας Sina.com, που έχει πολλές ομοιότητες με το twitter. Οι αναρτήσεις που περιελάμβαναν δηλώσεις και φωτογραφίες από το δικαστήριο προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον σε ολόκληρη τη χώρα, χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που εκδηλώνουν οι κινέζοι για τις εξελίξεις στην υπόθεση Μπο, αλλά και του πόσο ισχυρό είναι το Διαδίκτυο και στην Κίνα.
«Δεν έχει ξαναγίνει τίποτε παρόμοιο», ανέφερε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο Λι Γιονγκάνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ναντζίνγκ και ειδικός για τη διείσδυση του Ιντερνετ στην κινεζική κοινωνία.
Το εντυπωσιακό ήταν ότι ακόμη και παρουσιαστές δελτίων ειδήσεων στη χώρα χρησιμοποίησαν αυτή τη διαδικτυακή υπηρεσία για να μεταδώσουν τις ειδήσεις. «Οταν το Weibo του δικαστηρίου είναι η μόνη πηγή πληροφοριών για τη δίκη, είναι λάθος να βλέπω (τις εξελίξεις) στο κινητό μου;», έγραψε στην προσωπική της ιστοσελίδα η παρουσιάστρια του τηλεοπτικού δικτύου Phoenix TV Γιανγκ Σου. «Είναι καλύτερα να μεταδίδω τις πληροφορίες με το κεφάλι κάτω, παρά να μην έχω τίποτε να πω με το κεφάλι επάνω. Αυτή είναι η εποχή των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτός ο τρόπος αναμετάδοσης της δίκης έδινε την εντύπωση της διαφάνειας, αλλά στην πραγματικότητα συγκάλυπτε ενδεχόμενη λογοκρισία. Συνολικά, το δικαστήριο έκανε χθες 59 αναρτήσεις.
Η εκτίμηση των Δυτικών
Δυτικοί δημοσιογράφοι προειδοποιούσαν ότι η ροή πληροφοριών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναμένεται να είναι επιλεκτική. Οι κινεζικές Αρχές χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τα μέσα αυτά σε τέτοια έκταση για την κάλυψη πολιτικής δίκης
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από