Απρόσμενη εξέλιξη είχε η προγραμματισμένη κατάθεση του πρώην προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία, η οποία διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες η Κύπρος έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο κ. Χριστόφιας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις με αποτέλεσμα η Επιτροπή να παραπέμψει το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα, σημειώνοντας ότι εγείρεται θέμα «άρνησης συμμόρφωσης του κ. Χριστόφια σε νόμιμη διαταγή». Ετσι τώρα ο τέως πρόεδρος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διάπραξης αδικήματος που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.

Ο τέως πρόεδρος προσήλθε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής έχοντας ετοιμάσει πολυσέλιδο κείμενο, το οποίο ζήτησε να διαβάσει προτού απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών της. Ο πρόεδρος της Επιτροπής τού εξήγησε ότι η κλήση που έλαβε ήταν για προφορική εξέταση και πως στο τέλος των ερωτήσεων θα μπορούσε να διαβάσει το έγγραφο και να το καταθέσει. Ο κ. Χριστόφιας επέμεινε, οπότε ο πρόεδρος της Ερευνητικής Γ. Πικής, πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, διέκοψε τη συνεδρίαση για να αποφασίσει ο κ. Χριστόφιας μαζί με τους νομικούς του συμβούλους τι θα πράξει.

Επανερχόμενος ο τέως πρόεδρος επέμεινε στη θέση του προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να απαντήσει σε ερωτήσεις αρκεί αυτές να του υποβληθούν γραπτώς και να απαντήσει γραπτώς σε… μερικές ημέρες. Ελαβε όμως την απάντηση από τον κ. Πική ότι τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται.

Η Επιτροπή διέκοψε εκ νέου και ο κ. Χριστόφιας αποχώρησε και έδωσε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία κατηγόρησε την Ερευνητική Επιτροπή ότι θέλει να τον φιμώσει. Στη συνέντευξη ο τέως πρόεδρος διάβασε το κείμενο που είχε ετοιμάσει, στο οποίο υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμιά ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της Κύπρου, επέρριψε την ευθύνη στο τραπεζικό σύστημα και στην ελλιπή εποπτεία του τραπεζών από τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη. Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δικάζονται πολιτικοί ούτε πολιτικές φιλοσοφίες.

Σημειωτέον ότι η αίθουσα της Ερευνητικής Επιτροπής ήταν για πρώτη φορά κατάμεστη και το «παρών» έδωσε σύσσωμη η ηγεσία του ΑΚΕΛ, περιλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του κόμματος Αντρου Κυπριανού, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως ότι ο τέως πρόεδρος έχει την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του, αλλά και ότι η αποχώρησή του ήταν προειλημμένη απόφαση ώστε να πληγεί η αξιοπιστία της Επιτροπής. Η κυβέρνηση πάντως διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ζήτησε να αφεθεί η Επιτροπή απερίσπαστη να ολοκληρώσει το έργο της.

Ηδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής έχουν καταθέσει πρώην υπουργοί Οικονομικών, ο πρώην και ο νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ανώτατα στελέχη των τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στις 27 Αυγούστου και το πόρισμα αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Απαξίωση της ευνομίας»

«Ασύγγνωστη και απαξιωτική των θεσμών και της ευνομίας», χαρακτηρίστηκε η συμπεριφορά του Δημήτρη Χριστόφια σε ανακοίνωση της Ερευνητικής Επιτροπής. Μάλιστα η άρνησή του να καταθέσει κρίθηκε ως «παραβίαση καθήκοντος».