Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θέλουν να «ριχτεί φως» στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό και χαιρέτησαν την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διερευνηθεί η υπόθεση, δήλωσε την Πέμπτη η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, πρέσβης της Αργεντινής στα Ηνωμένα Εθνη, Μαρία Περτσεβάλ.

Εν τούτοις, όπως είπε η ίδια, στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υιοθετήθηκε μια επίσημη δήλωση για την καταγγελία περί χρήσης χημικών από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Πρέπει να διευκρινιστεί τι συνέβη και να εξεταστεί η κατάσταση», ανέφερε η Μαρία Περτσεβάλ ύστερα από την, περίπου δυο ωρών και κεκλεισμένων των θυρών, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οπως υπογραμμίζει το Reuters, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ζήτησε με τρόπο κατηγορηματικό την ενδελεχή πραγματοποίηση μιας έρευνας για την υπόθεση.

Αντί γι αυτό, χαιρέτησε «την αποφασιστικότητα τού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (σ.σ.:η οποία είχε εκφραστεί νωρίτερα δημόσια) να προχωρήσει σε ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα».

Ρωσία και Κϊνα

Σύμφωνα με διπλωμάτη στα Ηνωμένα Εθνη, η Ρωσία και η Κίνα, τα δύο από τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που προσπαθούν από την αρχή της κρίσης στη Συρία να στηρίξουν το καθεστώς Ασαντ, ήταν αντίθετες με την υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης.

Η κ. Περτσεβάλ ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν εκφράσει την «βαθιά ανησυχία τους για τις καταγγελίες» της συριακής αντιπολίτευσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια επίθεση με χημικά όπλα προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους.

Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα είναι «μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε η ίδια.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπλήρωσε, κάνουν «επείγουσα έκκληση για κατάπαυση του πυρός» στη Συρία και τονίζουν την ανάγκη «να παρασχεθεί άμεση συνδρομή στα θύματα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία είναι μεταξύ των περίπου 35 χωρών που ζήτησαν από τον επικεφαλής ερευνητή του ΟΗΕ Ακε Σέλστρομ, του οποίου η ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία, να ερευνήσει τις καταγγελίες το συντομότερο δυνατόν.

Ο ΟΗΕ είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι ο Ακε Σέλστρομ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Συρίας ώστε να μπορέσει να ερευνήσει «στο πεδίο» τις καταγγελίες.

Πρόβλημα ασφαλείας

Ο ΟΗΕ «ελπίζει ότι η συριακή κυβέρνηση θα επιτρέψει την πρόσβαση (…) το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Γιάν Ελιασον.

Οπως εξήγησε «αυτή τη φορά η κατάσταση ασφαλείας δεν επιτρέπει την πρόσβαση» και απηύθυνε έκκληση για «κατάπαυση του πυρός ειδικά στον τομέα αυτό, αλλά και γενικότερα».

Αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησαν οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να μεταβούν γρήγορα στην περιοχή, όπου υπάρχει η καταγγελία για χρήση χημικών, αλλά η Ρωσία θεωρεί πολύ πιθανό ότι πρόκειται για «προβοκάτσια» που ξεκίνησε η αντιπολίτευση, ενώ και η συριακή κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία με επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, απευθύνουν επίσημο αίτημα για μια έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων.

Η κοινή επιστολή αναφέρει «αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων».