Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι οι φίλαθλοι κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα, να οδηγήσουν ριψοκίνδυνα ή να εμπλακούν σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας έπειτα από ήττα της αγαπημένης τους ομάδας. Νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει η Psychological Science, αποδεικνύει ότι οι φίλαθλοι καταναλώνουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα την επομένη μιας ήττας της ομάδας τους, ενώ αντίθετα οι φίλαθλοι των οποίων η ομάδα έχει κερδίσει κάνουν πιο υγιεινή διατροφή. Ο ερευνητής Γιαν Κορνίλ και ο καθηγητής του INSEAD Business School Πιερ Σαντόν μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες των φιλάθλων των ομάδων του αμερικανικού φουτμπόλ για δύο χρόνια σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, έπειτα από νίκες και ήττες.

Η έρευνα έδειξε ότι ύστερα από ήττα μιας ομάδας οι άνθρωποι που ζουν στην πόλη στην οποία εδρεύει η ομάδα καταναλώνουν 16% περισσότερο κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με ό,τι συμβαίνει μία συνηθισμένη Δευτέρα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν η ομάδα νικά – οι κάτοικοι της πόλης καταναλώνουν 9% λιγότερο κορεσμένα λιπαρά απ’ ό,τι συνηθίζουν.

«Οι άνθρωποι τρέφονται καλύτερα όταν η ομάδα τους νικά και χειρότερα όταν ηττάται, ιδιαίτερα όταν η ήττα είναι αναπάντεχη, με μικρή διαφορά ή εναντίον ομάδας ίσης δυναμικότητας», σημειώνουν οι Κορνίλ και Σαντόν.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται να απειλείται η οντότητά τους έπειτα από ήττα της αγαπημένης τους ομάδας και χρησιμοποιούν το φαγητό ως ένα είδος μηχανισμού αντιμετώπισης. Η νίκη, από την άλλη πλευρά, μοιάζει να αυξάνει την αυτοπεποίθηση των φιλάθλων.