Βοήθεια για την ανακατασκευή ή επισκευή κτισμάτων που επλήγησαν από τον σεισμό στην Φθιώτιδα, ανάλογα με το χαρακτηρισμό τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών.

Η στεγαστική συνδρομή αποτελείται κατά 40% από δωρεάν κρατική αρωγή (Δ.Κ.Α.) και κατά 60% από άτοκο δάνειο (Α.Δ.).

Οι συγκεκριμένες διευκολύνσεις θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών.

Η βοήθεια υπολογίζεται βάσει του εμβαδού του κατεδαφιστέου κτίσματος και της χρήσης του.

Οι τιμές ανά τ.μ. είναι οι εξής:

Κατοικίες: 600 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.

Επαγγελματικοί χώροι & Δημόσια κτήρια 300 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ. (σε περίπτωση κατεδαφιστέου άνω των 150 τ.μ. χορηγείται για κάθε 150 τ.μ. του κτίσματος μέχρι 120 τ.μ.)

Ιεροί Ναοί: 500 €/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν

Διατηρητέα 600 €/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν

Αγροικίες- Αποθήκες 150 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.

Η στεγαστική συνδρομή για επισκευή υπολογίζεται βάσει του ζημιών που παρουσιάζει το κτήριο και σύμφωνα με το εγκεκριμένο τιμολόγιο της Υπηρεσίας με ανώτερα όρια Στεγαστικής Συνδρομής.:

350 €/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία των κτηρίων

150 €/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές μη φέροντα στοιχεία των κτηρίων

Επιπλέον, θα δοθεί επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους των οποίων η μόνιμη και κύρια κατοικία έχει πληγεί, με ποσό από 200 έως 300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας και για χρονικό διάστημα μέχρι 2 έτη για τους ιδιοκτήτες και 6 μήνες για τους ενοικιαστές.

Θα χορηγηθούν ακόμη λυόμενοι οικίσκοι για την προσωρινή στέγαση ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και τις τοπικές συνθήκες.

Σήμερα ξεκινούν, εν τω μεταξύ, οι εργασίες δευτεροβάθμιου ελέγχου των κτηρίων που χαρακτηρίστηκαν κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο μη κατοικήσιμα. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από 20 μηχανικούς της ΥΑΣ, ενώ θα εξεταστούν και οι τυχόν νέες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στους αντίστοιχους οικισμούς.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος επισκέπτεται τις σεισμόπληκτες περιοχές με στόχο την ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων και κατοίκων της περιοχής, για τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων.

Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013 μέχρι και τις 21 Αυγούστου διενεργήθηκαν συνολικά 1.566 αυτοψίες από 70 μηχανικούς της ΥΑΣ και διαπιστώθηκε ότι εξ αυτών τα 940 (ποσοστό 60%) ήταν κατοικήσιμα και τα 626 μη κατοικήσιμα (ποσοστό 40%). Στις αυτοψίες αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα σχολεία της περιοχής, καθώς και τα δημόσια και δημοτικά/κοινοτικά κτήρια και οι ιεροί ναοί. Στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν επικινδυνότητες ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, όλες οι περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς και τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών εκκρεμούσαν έως σήμερα, θα οριοθετηθούν με τα ίδια πιστωτικά μέτρα του σεισμού στο Ν. Φθιώτιδας.