δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους απορρίπτεται επειδή θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι των εταίρων, άρα πολιτικά είναι ανέφικτο σε χώρες όπως η Γερμανία. Νέα δάνεια, επίσης, αποκλείονται διότι θα αυξήσουν το χρέος και θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Η γερμανική «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» έγραψε χθες ότι μια τρίτη λύση συζητείται στα παρασκήνια. «Η ΕΕ θα μπορούσε να θέσει στη διάθεση της Ελλάδας πρόσθετα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία για να αναθερμανθεί η οικονομία. Ετσι, θα απελευθερωθούν κονδύλια του προϋπολογισμού για την εξυπηρέτηση του χρέους. «Ως μοναδική δυνατότητα, εκτός του κουρέματος, μένει η πραγματική μεταφορά χρημάτων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και των εταίρων», λένε παράγοντες της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την εφημερίδα. Επικαλούμενη μάλιστα κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» σημειώνει ότι το τρίτο πρόγραμμα θα είναι σαφώς μικρότερο από τα δύο προηγηθέντα. «Επίσης, οι προϋποθέσεις μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα θα είναι σαφώς ελαστικότερες, αφού η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ένα σημαντικό μέρος των απαραίτητων αλλαγών». Ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «όσο πιο ήπια γίνεται», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιθανολογούσαν χθες ότι το δημοσίευμα αναφερόταν στην αύξηση στο 95% του ποσοστού της κοινοτικής συγχρηματοδότησης στα έργα του ΕΣΠΑ για ακόμη δύο χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό, αλλά περιορίζεται και η ανάγκη επώδυνων νέων μέτρων έως το 2016.

ΤΑ ΚΕΝΑ. Η Ελλάδα θα έχει ένα δημοσιονομικό κενό περί τα 4-5 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τρόικας. Το κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα, αν και ο Ι. Στουρνάρας έχει πει ότι αυτά θα είναι κυρίως συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου. Παράλληλα, υπάρχει και το χρηματοδοτικό κενό των 10,9 δισ. ευρώ έως το 2016 για να πληρωθούν οι πιστωτές.

Στην κάλυψη αυτών των κενών βοηθά η μείωση της εθνικής συμμετοχής στα έργα του ΕΣΠΑ. Οπως αναφέρει πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες προωθείται πρόταση για τη συνέχιση τα δύο επόμενα χρόνια της σχετικής ρύθμισης που εφαρμόστηκε ήδη εφέτος, με βάση απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση δεν σημαίνει πρόσθετη χρηματοδότηση εκ μέρους των Βρυξελλών, αλλά είναι μια διευκόλυνση για να γίνουν κάποια έργα με ελάχιστη εθνική συμμετοχή, αφού δεν υπάρχουν αρκετοί εθνικοί πόροι. Φυσικά, αυτό συνεπάγεται ότι το συνολικό επενδυτικό πακέτο είναι, αντίστοιχα, μικρότερο.