Σε κάθειρξη 35 ετών καταδικάστηκε ο στρατιώτης Μπράντλι Μάνινγκ για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων στον ιστότοπο Wikileaks.

Μετά από δικαστική διαδικασία που διήρκεσε δύο μήνες, η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ, που τον περασμένο μήνα είχε κρίνει ένοχο τον Μάνινγκ για 20 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της κατασκοπείας και της κλοπής, αποφάσισε επίσης την ατιμωτική αποστράτευση του 25χρονου και του επέβαλε στέρηση μέρους του μισθού που λάμβανε.

Με βάση τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ο 25χρονος στρατιώτης κινδύνευε να καταδικαστεί ακόμη και σε κάθειρξη 90 ετών, αν και οι εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει να του επιβληθεί ποινή 60 ετών.

Οι συνήγοροί του δεν είχαν κάνει κάποια αντιπρόταση, ζητώντας μόνο από την Λιντ «να μην του στερήσει τα νιάτα του» διότι «ενήργησε καλή τη πίστει».

Η πρόεδρος του στρατοδικείου του Φορτ Μιντ, μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στο Μέριλαντ, είπε επίσης ότι στην ποινή των 35 ετών θα συμπεριληφθούν τα περίπου 3,5 χρόνια που έχει ήδη εκτίσει προφυλακισμένος. Θα έχει δικαίωμα να αποφυλακιστεί υπό όρους αφού εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του.

Το 2010 ο στρατιώτης παρέδωσε περισσότερους από 700.000 απόρρητους φακέλους, βίντεο από μάχες και διπλωματικά τηλεγραφήματα στον ιστότοπο του Τζούλιαν Ασάνζ που τα δημοσίευσε προκαλώντας διεθνή σάλο.

Μεταξύ αυτών ήταν και το βίντεο από ένα ελικόπτερο Απάτσι του αμερικανικού Στρατού που άνοιξε πυρ εναντίον «ύποπτων» στη Βαγδάτη, το 2007, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και δύο εργαζομένων του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Στον ιστότοπο, μάλιστα, το βίντεο αυτό έφερε τον τίτλο «Παράπλευρος Φόνος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από