Οι ενδεχόμενοι τρόποι αύξησης της επιχορήγησης για τους παιδικούς σταθμούς με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και η ενδο-δημοτική κινητικότητα των υπαλλήλων στους ΟΤΑ ήταν τα κύρια θέματα της σημερινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το υπουργείο συνεχίζει την αναζήτηση κονδυλίων προκειμένου να ενισχυθεί το πρόγραμμα, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις για τα παιδιά.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, σημείωσε ότι συζητήθηκε αριθμός προτάσεων προκειμένου να αυξηθεί η επιχορήγηση των παιδικών σταθμών.

Στόχος, σημείωσε, είναι να απορροφηθούν τα επιπλέον περίπου 31.000 παιδιά, που αν και πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις δομές τη νέα σχολική χρονιά, αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της ελλιπούς επιχορήγησης.

Η υπάρχουσα χρηματοδότηση των 150 εκατ. ευρώ επαρκεί μόνο για την κάλυψη 60.000 παιδιών, τόνισε υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις ανέρχεται σε 91.153 παιδιά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ χρειάζονται συνολικά 225 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις.

Όσον αφορά τη δια-δημοτική κινητικότητα, ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι η ΚΕΔΕ παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις και ότι πλέον θα είναι συνεχείς οι συναντήσεις και η συνεργασία της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Ασκούνης, από τη μεριά του, εξήγησε ότι οι δήμοι έχουν ήδη ξεκινήσει την αξιολόγησή τους, ακολουθώντας τα κριτήρια που είχαν προσδιορισθεί για την πιλοτική αξιολόγηση των 12 δήμων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, εάν μετά την αξιολόγηση δομών και προσωπικού υπάρξει εθελοντική ενδο-δημοτική κινητικότητα, με μετακίνηση από υπηρεσίες του ίδιου δήμου που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού, δεν θα προκύψει ανάγκη απόλυσης δημοτικών υπαλλήλων.