Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του επόμενου χρόνου, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπόψη του συζητήσεις για τη διαμόρφωση τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Όπως φαίνεται, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε περί ανάγκης ύπαρξης τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, η επίσημη γραμμή για το ελληνικό θέμα δεν αλλάζει στο Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο να σπεύδει μάλιστα να απορρίψει τις εκτιμήσεις ότι η στάση Σόιμπλε σηματοδοτεί αλλαγή της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα.

«Έχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Κοτχάους.

Πρόσθεσε δε ότι δεν γνωρίζει να διεξάγονται οποιεσδήποτε συζητήσεις για το πώς θα διαρθρωθεί νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

«Δεν γίνονται πουθενά συζητήσεις, απ’ ό,τι γνωρίζω, για το πώς θα μπορούσε να διαρθρωθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μάρτιν Κότχαους στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Επίσης, απέρριψε εκτιμήσεις ότι τα σχόλια του Σόιμπλε αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης.

Κομισιόν: «Το επόμενο σημαντικό βήμα για την Ελλάδα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο»

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν τονίζει ότι στο Eurogroup του Ιουλίου δεν έγινε καμία συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε παραπέμπει στο ανακοινωθέν του Νοεμβρίου 2012, στο οποίο αναφέρονται ρητά οι προϋποθέσεις για να υπάρξει νέα βοήθεια στην Αθήνα.

«Καμία συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε στο Eurogroup του Ιουλίου για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα», διαβεβαίωσε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιούγκ, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Σόιμπλε περί νέας βοήθειας προς τη χώρα.

Η Χιουγκ τόνισε ότι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προχωρά με συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η αξιολόγηση της τρόικας πριν από μερικές εβδομάδες.

«Οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να εξυγιάνουν την οικονομία, για να βάλουν σε βιώσιμη τροχιά τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και για να υλοποιήσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Ιούλιο, το Eurogroup συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση πολλών μεταρρυθμίσεων.

Συνεχίζοντας, η Χιουγκ ανέφερε ότι στο Eurogrοup του Iουλίου δεν έγινε καμία συζήτηση περί νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και τόνισε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα για τη χώρα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο.

Τέλος, όσον αφορά τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, εξήγησε ότι ο επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε στις διάφορες επιλογές που υπάρχουν, προκειμένου να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος μίας χώρας.

«Ο επίτροπος Ρεν σημείωσε, ειδικότερα, τη δυνατότητα επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων, κάτι το οποίο έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της Ελλάδας» σχολίασε η Χιουγκ.